National Dance Company Malta Foto: Camile Fenech

Nacionalna kompanija Malte nastupaće večeras i sutra u Bitef teatru sa predstavom "Utopija" i time svečano zatvoriti 21. Beogradski festival igre.

Direktor kompanije Paolo Manđola gost je naše prestonice, a u današnjem razgovoru sa medijima istakao je da komad „Utopija“ prikazuje „lična putovanja deset pojedinaca koji traže vezu i ispituju ulogu izvođača kao živog stvaraoca na sceni“.

Komad je rezultat saradnje koreografa Emanuela Gata i igrača malteške Nacionalne kompanije, proslava njihove jedinstvenosti, virtuoznosti, angažovanosti, neustrašivosti, osećaja odgovornosti i humanosti.

– Koreografa Emanuela Gata pozvao sam pre dve godine da dođe na Maltu i ovo delo je kreirao u veoma kratkom vremenskom roku učeći igrače da stvaraju. Otuda naslov „Utopija“ koji poručuje da svako biće može da izabere svoj put, da može da se izbori za svoju slobodu i kreaciju – kazao je Manđola.

National Dance Company Malta Foto: Camile Fenech

Paolo Manđola se sedam godina nalazi na čelu malteške trupe, a na Beogradskom festivalu igre već je učestvovao kao igrač i koreograf. Bio je i pedagog u Nacionalnoj fondaciji za igru.

„Utopija“, koja je postavljena na scenu prošle godine, odmah je, kako je istaknuto, izazvala veliko interesovanje pozorišta i festivala. Do sada je, van granica Malte, igrana u Italiji i Nemačkoj.

– Svi igrači su odluke o koracima donosili u trenutku, svake večeri bi se stvarala platforma koja bi preispitivala postojanje u današnjem trenutku. Gat veruje u snagu igrača možda i više nego u sopstveno delo – pričao je Manđola.

Muzika za ovaj komad, koju je komponovao Emanuelov sin Mihael, je „nekonvencionalna, sa nostalgičnim notama“.

– Nada u toj muzici je prisutna ali i sakrivena. To je pravi muzički pejzaž. Kada sam prvi put čuo ovu muziku zaplakao sam. U ovom komadu je sve snažno, od izbora instrumenata do koreografije. Emanuelova koreografija je kao kada uživate u izvrsnoj hrani. To je umeće velikih koreografa, da sve spakuju tako da deluje savršeno i da ništa nije višak – kazao je Manđola dodajući da je posebna čar u igračima koji lako hvataju duh svakog koreografa.

Pod umetničkom direkcijom Paola Manđole Nacionalna kompanija igre Malte je talentovan i prilagodljiv ansambl koji predstavlja svu raznolikost kreativnih glasova i brojnih uticaja koji čine današnju Maltu. Osnovana 2014. godine, trupa je jedna od vodećih javnih kulturnih organizacija u zemlji, ujedno najvažniji činilac savremene malteške umetničke scene.

Bonus video: Balet „Giselle“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar