Jelena Trivan, Miroslav Lekić, Filmski centar Srbije, logo
Jelena Trivan i Miroslav Lekić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs/Arhiva/Promo

Posle silnih ostavki koje su pljuštale u Upravnom odboru Filmskog centra Srbije, zbog poništavanja Pozivnog konkursa za eminentne reditelje, ovo telo se smrću glumca Vladana Živkovića, sa devet svelo na samo četiri člana.

Filmski centar Srbije je u poslednjih četrdesetak dana bio u žiži javnosti. Podsetimo, od 25. novembra prošle godine Upravni odbor Filmskog centra Srbije bio je na „stubu srama“ zbog poništavanja Pozivnog konkursa za eminetne reditelje.

Kao jedna od najbitnijih delatnosti Filmskog centra Srbije, institucije koja je krajem 2021. proslavila 62. rođendan, jesu konkursi za sufinansiranje i finansiranje proizvodnje domaćih filmova i manjinskih koprodukcija. Ali, jedan konkurs podigao je ogromnu prašinu…

Još 4. avgusta prošle godine FCS je raspisao Pozivni konkurs za eminentne reditelje, na koji su se prijavila trojica sineasta: Goran Marković sa ostvarenjem „Doktor D“, Želimir Žilnik sa filmom „Sloboda i barbarizam“ i Srđan Dragojević sa „Škartovima“. Konkursna komisija izabrana od strane samog FCS-a 18. oktobra donosi odluku da finansijski podrži ove filmove. Ali, posle četrdesetak dana, tačnije 25. novembra Upravni odbor Filmskog centra Srbije, kojim predsedava Jelena Trivan, odbija predlog sopstvene komisije, i to bez obrazloženja, što je bio svojevrsni presedan u istoriji ove institucije.

Ovakva odluka izazvala je ogroman odijum u javnosti. Oglašavali su se ne samo oštećeni reditelji, kojima su uskraćena novčana sredstva, već i struka, filmska udruženja, kulturni radnici… Rezultat je bio da je četvoro članova UO FCS podnelo ostavke na članstvo u ovom telu, i u skladu sa pravnom poukom na odluku Upravnog odbora, žalbe trojice odbijenih reditelja Ministarstvu kulture, koje sada treba da „presudi”.

Foto: Promo

I nakon halabuke koja se podigla UO FCS oglasio se samo jednom – saopštivši da će „konkurs biti ponovljen do kraja godine, ali s boljim uslovima“. U međuvremenu se godina završila i počela nova, a od konkursa još uvek ništa. Kao ni uostalom obrazloženja. Umesto toga predsednica UO FCS Jelena Trivan davala je prošlog meseca izjave medijima bliskim vlasti u kojima je ustvrdila da svi „samoprozvani reditelji disidenti imaju po nekoliko filmova podržanih od strane države“ i da „nikada nisu bolje živeli u svojoj karijeri, jer imaju novca i podršku države više od svakog drugog građanina“.

Podsetimo, Upravni odbor Filmskog centra Srbije su do sednice 25. novembra 2021. činili, u svojstvu predsednice, Jelena Trivan, potom Vladan Živković, Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Anđelija Andrić, Miroljub Stojanović, Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović. Uoči sednice Erdeljanović je, iz privatnih razloga, podneo usmenu ostavku, a na zahtev UO to je učinio i pismeno. Glasanju, na kojem je odbijen predlog Konkursne komisije FCS, nije ni prisustvovao. Glumac Vladan Živković, koji je preminuo juče, a u UO FCS ušao je na predlog Udruženja filmskih glumaca, takođe zbog bolesti nije prisustvovao glasanju. A Sandra Perović je ostavku podnela nakon što je glasala.

A na tom glasanju Miroljub Stojanović, filmski kritičar, urednik Izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije i nagrađivani poznavalac sedme umetnosti, bio je jedini član UO FCS koji je podržao predlog Konkursne komisije da se opredele sredstva za pomenuta ostvarenja, a Anđelija Andrić, koordinatorka za međunarodne odnose u FCS, bila je protiv poništavanja konkursa.

Izostanak obrazloženja poništavanja konkursa i najava raspisivanja novog, bili su okidač za nove ostavke u UO FCS. Na isti potez odlučilo se još dvoje članova, koji su u Upravni odbor postavljeni iz redova samog Filmskog centra Srbije – Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić.

Nakon drugog talasa ostavki to telo ostalo je sa svega pet članova. Ako je UO, koji broji devet članova, ostao bez četvoro ljudi- računica je bila jasna: telo praktično ostaje bez kvoruma za buduće odluke. I samim tim svi konkursi, pa i ponovljeni za eminentne reditelje, staju. Već tada je, kako su tumačili mnogi, među kojima i reditelj Darko Bajić za Nova.rs, nastupio „krizni period rada FCS-a, koji može da dovede do zastoja proizvodnje filmova u Srbiji“.

A smrću Vladana Živkovića UO FCS ostao je potpuno osakaćen. Bez kvoruma je i sveo se sada samo na četvoro članova – Jelenu Trivan, Petra Jakonića, Aleksandra Conića i Miroslava Lekića. Iako će Udruženje filmskih glumaca, nakon odlaska Živkovića, izabrati novog direktora i „delegirati“ ga u UO FCS, ovo telo trenutno nema kvalifikovanu većinu – niti da raspiše bilo kakav konkurs, niti da, u slučaju da, primera radi, Ministarstvo kulture uvaži žalbu trojice reditelja i vrati na ponovno odlučivanje, donese bilo kakvo rešenje… Potpuna pat pozicija…

Bonus video:

Bura na filmskoj sceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar