Srdjan Dragojevic reditelj
Srđan Dragojević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kada izostane obrazloženje UO Filmskog centra Srbije sa razlozima odbijanja, autor i producent nemaju nikakvu mogućnost da nešto isprave za sledeće konkurisanje. Mogu reći samo da sam - zbunjen i tužan, rekao je za Nova.rs reditelj Srđan Dragojević, jedan od trojice reditelja čije filmove je odbio da finansira UO FCS.

„Pogotovo je teško objašnjivo to što je stručni žiri, koji se, čitamo, izuzetno pozitivno osvrnuo na sve projekte pa i moj, odluku doneo jos 18. oktobra, a UO je po Statutu dužan da u roku od 15 dana potvrdi odluku Komisije koju su oni izabrali“, objasnio je on.

Zašto se oklevalo 40 dana, možda će neko iz Upravnog odbora poželeti da objasni, pored najvažnijeg – obrazloženja za izglasanu odluku, kaže Dragojević.

Podseća da mu je toliko bilo stalo do ovog projekta da je konkurisao sa njim više puta, bio čak tri puta u najužem izboru i svaki put, „izvisio“.

„To sam podneo sportski i motivisan da za sledeći put unapredim i scenario i projekt“, dodaje reditelj.

Dragojević je objasnio da se u njegovom odbijenom filmu pod nazivom „Škartovi“  radi o završnici trilogije o ’90-tim godinama, uz „Lepa sela lepo gore“  i „Rane“ i da mu je, kako kaže,  nekako od životne važnosti da taj projekat snimi.

„Nakon današnje odluke, već ozbiljno sumnjam da ću to doživeti. Tako da, pored zbunjenosti, mogu reci i da sam tužan“, kaže reditelj.

Podsetimo, Upravni odbor Filmskog centra Srbije je na sednici 25. novebra 2021. godine doneo odluku da odbije predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika i to u  kategoriji: Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje.

Konkursna komisija dostavila je UO Filmskog centra tri predloga i to za film „Škartovi“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića,  film „Doktor D“ reditelja i scenariste Gorana Markovića i  film „Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika.

Međutim, UO FSS je većinoim glasova i bez ikakvog obrazloženja odbio predlog svoje Konkursne komisije.

BONUS VIDEO: Srđan Dragojević: Dobio sam poruku – brate, ovo ti je za elitu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare