Foto: Nova.rs, Promo/fcs.rs, Ivan Dinić/Nova S

Još dvoje članova Upravnog odbora Filmskog centra Srbije podnelo je ostavke na članstvo u ovom telu, nakon skandala sa Pozivnim konkursom za eminentne reditelje, nezvanično saznaje Nova.rs.

U pitanju je dvoje ljudi koji su u Upravni odbor postavljeni iz redova samog Filmskog centra Srbije – Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić, nezvanično saznaje naš portal.

Nakon što su prethodno ostavke u UO podneli Aleksandar Erdeljanović i Sandra Perović, pošto je na sednici Upravnog odbora, održanoj 25. novembra bez obrazloženja, odbijen predlog Konkursne komisije, donet još 18. oktobra, da se finansijski podrže filmovi „Škartovi“ Srđana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika, sada je to učinilo još dvoje članova.

Time je ovo telo ostalo sa svega pet članova, a novi razvoj okolnosti podiže pitanje da li Upravni odbor Filmskog centra uopšte ima kvorum za buduće odluke.

Podsetimo, Upravni odbor Filmskog centra Srbije su do sednice 25. novembra činili, u svojstvu predsednice, Jelena Trivan, potom Vladan Živković, Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Anđelija Andrić, Miroljub Stojanović, Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović. Uoči sednice Erdeljanović je, iz privatnih razloga, podneo ostavku, pa nije ni prisustvovao glasanju, a Perovićeva je to učinila nakon što je saopštena odluka da se odbije predlog Konkursne komisije za dodeljivanje sredstava ostvarenjima „Škartovi“, „Doktor D“ i „Sloboda ili barbarizam“.

Na tom glasanju, kako je već pisala Nova.rs, Miroljub Stojanović, filmski kritičar, urednik Izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije i nagrađivani poznavalac sedme umetnosti, jedini je član UO FCS koji je podržao predlog Konkursne komisije da se opredele sredstva za pomenuta ostvarenja, zbog čega mu je priznanje odao Goran Marković, dok je i Anđelija Andrić, koordinatorka za međunardone odnose u FCS, bila protiv poništavanja konkursa. 

Posle ogromne halabuke u javnosti koju je izazvala ta odluka UO FCS, ovo telo oglasilo se krajem prošle nedelje saopštenjem u kome je istaknuto da će „konkurs biti ponovljen, ali sa bolje preciziranim uslovima“.

Upravo to saopštenje je i bilo okidač za nove ostavke u UO FCS.

Bonus video: Podcast Nevermajnd i Miroljub Stojanović – Filmski centar Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare