Jelena Trivan Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Nije tačno da su podneli ostavke, odgovorila je nedavno Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije na novinarsko pitanje da li je tačno da je još dvoje članova UO FCS podnelo ostavke.

Kada je u jednom od brojnih gostovanja u medijima bliskim vlasti ovih dana Jelena Trivan upitana da li je tačno da je, nakon ostavke dva člana Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, još dvoje njih napustilo ovo telo, o čemu je Nova.rs prva pisala, predsednica UO FCS, ovako je odgovorila:

– Nije tačno! Oni su samo najavili ostavke.

Međutim, dva dana pre njenog gostovanja na jednoj od televizija, konkretno reč je o TV Prva, 10. decembra u Službenom glasniku objavljeno je rešenje Vlade Srbije. Na osnovu člana 42. Zakona o kulturi i člana 43. Zakona o Vladi, s potpisom premijerke Ane Brnabić Vlada Srbije donosi „Rešenje o razrešenju članova Upravnog odbora Filmskog centra Srbije“.

U njemu stoji da se razrešavaju dužnosti u Upravnom odboru Filmskog centra Srbije članovi: Miroljub Stojanović, na lični zahtev i Anđelija Andrić, takođe na lični zahtev.

Vlada Srbije je ovo rešenje donela 9. decembra, a dan kasnije objavljeno je u „Službenom glasniku„, u broju 120, da bi Jelena Trivan 12. decembra pričala kako su „ostavke samo najavljene“.

Podsetimo, nakon što su ostavke u UO FCS podneli Aleksandar Erdeljanović i Sandra Perović, pošto je na sednici Upravnog odbora, održanoj 25. novembra, bez obrazloženja poništen predlog Konkursne komisije, donet još 18. oktobra da se dodele sredstva filmovima Gorana Markovića („Doktor D“), Želimira Žilnika („Sloboda i barbarizam“) i Srđana Dragojevića („Škartovi“) i bure u javnosti koja je usledila, na isti potez odlučilo se još dvoje članova. U pitanju su ljudi koji su u Upravni odbor postavljeni iz redova samog Filmskog centra Srbije – Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić.

I umesto obrazloženja zašto se UO FCS oglušio o odluku sopstvene komisije, poništivši Pozivni konkurs za eminentne reditelje, što je presedan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije nije, gostujući proteklih dana po medijima dala adekvatan odgovor, već je ustvrdila da svi „samoprozvani disidenti imaju po nekoliko filmova podržanih od strane države“. Takođe, i da ti „reditelji disidenti“, u koje je, između ostalih, ubrojala Markovića, Srđana Dragojevića, Ognjena Glavonića, Darka Bajića, Srdana Golubovića „nikada nisu bolje živeli u svojoj filmskoj karijeri i da imaju novca i podršku države više od svakog drugog građanina“.

I opet, umesto obrazloženja odluke UO FCS, oglasila se i povodom najnovije hajke na Gorana Markovića, posle intervjua „Novom magazinu“, rekavši da je to „deo nasilne političke kampanje i da konkurs nije tema nego osvajanje vlasti i raspolaganje državnim fondovima“.

A sam Marković je za naš sajt ocenio da kao i uvek, kad ovu zemlju potresaju veliki problemi, javnost se zatrpava nekom izmišljenom zaverom:

– Uvek kada u ovoj zemlji imamo neki veliki problem oni – režim, služba ili neka druga mašinerija, izmisle neki atentat ili strašnu zaveru. I tako skreću pažnju s tog problema.

Bonus video:

Bura na filmskoj sceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare