Aurelija Čaplin Foto:Richard Haughton

Komad "Zvona i čini" poema je o ranama i pobuni, koja ima tu moć da ih transformiše u svetlost. Francuska umetnica Aurelija Tijere je lopov vatre. Sve ostalo je čista spekulacija. Aurelijina misterija! Delo koje je osmislila, skrojila, odsanjala njena majka Viktorija Tijere Čaplin, ostavlja vas razjapljenim, jer ova predstava širom otvara vrata psihe, ocenio je magazin “Le Temps”, a beogradska publika imaće priliku večeras da se u to i uveri u rasprodatom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” unuka glumca Čarlija Čaplina nastupiće u okviru 21. Beogradskog festivala igre.

“Zvona i čini” su komad čiju režiju potpisuje Viktorija Čaplin, ćerka čuvenog Čarlija Čaplina i Une O’Nil.

Kritičar londonskog “Telegrafa” je zapisao: “Zvona i čini” nose duh nadrealnog humora i nepredvidivosti, ispunjavajući poetski nestašluk koji implicira naslov”… U pariskom “Ekspresu”, njegov kolega je naveo: “Dozvolite mi da vam predstavim najlepšu predstavu meseca, godine, decenije, a možda i veka! Retke su predstave koje iznesu poeziju na tako zarazan i očaravajući način”…

Aurelija Čaplin Foto:Beogradski festival igre

U jednočinki sačinjenoj od niza scena, Aurelija igra neizlečivu kleptomanku koja iznenada pada pod uticaj predmeta koje je „pozajmila“. Neverovatni mehanizmi, čudni susreti, lude muzičke kutije prožimaju njeno putovanje u nepredvidivoj predstavi.

Ritam je neobičan i neprekidan, s ciljem da nas uvede u situacije iz „svakodnevnog života“ u kojima Aurelija sakuplja predmete koji joj ne pripadaju i kreira svet u kojem je sve moguće. Elegantna i eterična, ona otvara vrata svoje nemirne i poetske mašte. Igrajući sa svojim partnerom Džejmijem Martinezom, svestrana umetnica osvaja nepoznate teritorije gde su magija, nadrealnost i humor uobičajeni, sve dok se iznenada ne nađe u nemilosti predmeta koje pokušava da prigrabi. Tada stolice i stolovi počnu da klize i da se pomeraju, zidovi oživljavaju, a naizgled obične stvari – pretvaraju se u čudne životinje, pa tako šuma čiviluka postaje pravi zmaj. Neobičnost se sučeljava sa čudom i iluzijom.

Aurelija Čaplin je, u susret prvom nastupu u Beogradu, posetila naš grad u decembru prošle godine i tada se srela sa predstavnicima medija i održala radionice za mlade igrače.

– Humor mog dede je bio specifičan. Nadam se da sam dosegla bar donekle te visine. Volala bih da se publika zabavi i putuje kroz različite svetove sa mnom. Kao i mnogi ljudi širom sveta, i ja sam veliki fan svog deke. Mislim da sam ga više upoznala gledajući filmove. „Uzela“ sam od njega ono što i vi, jer kroz ta ostvarenja razgovara sa nama i inspiriše nas – kazala je tada Aurelija.

Aurelija Čaplin Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Sam komad “Zvona i čini” nazvala je tad nekom vrstom optičke iluzije:

– Predstava donosi niz iznenađenja, a najlepše je kada publika dođe bez očekivanja i predznanja, te zajedno sa nama otkriva ono što smo želeli da prenesemo, jer nema reči koje mogu zameniti iskustvo u pozorištu!

Bonus video: Aurelija Tjere, unuka Čarlija Čaplina u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar