Foto: Universal Pictures

Kada je jedna od zvezda "Openhajmera" Robert Dauni Džunior nedavno preuzeo svoj Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, osvrnuo se na to koliki je uspeh film napravio, uprkos prvobitnim sumnjama.

„Film koji govori o etičkoj dilemi nuklearnog oružja da zaradi milijardu dolara?“ našalio se Dauni Džunior o filmu koji, nije zvučao privlačno na papiru. „Ali ‘Universal Pictures’ se potpuno posvetio“, nastavio je glumac, „Kristofer Nolan… i ova ekipa, pomogli su im da stvore remek-delo“.

Sada “Openhajmer” izgleda podjednako sposoban da osvoji sve glavne nagrade kao što je to bio slučaj sa letnjom bioskopskom blagajnom 2023. godine. Nolanova trilogija od tri sata o ocu atomske bombe, Džej Robertu Openhajmeru, dobila je četiri nominacije Američkog udruženja filmskih glumaca i verovatno će imati značajnu ulogu kada “Bafta” filmske nagrade objave svoj uži izbor ove nedelje, piše “BiBiSi”.

Foto: Promo

Nominacije za Oskara slede 23. januara. Dok je Dauni Džunior favorit za najboljeg sporednog glumca, njegovi partneri Kilijan Marfi i Emili Blant takođe će verovatno biti nominovani za najboljeg glavnog glumca odnosno najbolju sporednu glumicu.

Do danas je „Openhajmer“ zaradio 958 miliona dolara – i to nije ni konačan iznos, jer je film ovog meseca ponovno pušten u Imax bioskope. Iako bi film svakako bio na radaru Akademije zbog svog umetničkog značaja, takav nivo uspeha na blagajnama može značajno da podrži kampanju za nagrade, jer glasačka tela žele da pokažu zahvalnost filmovima koji su održali bioskope.

To pomaže da „Openhajmer“ bude baš vrsta filma koju Akademija može da podrži – zauzima sredinu između umetničke vrednosti i komercijalnog uspeha. Dok su mnogi bioskopski džinovi poslednje decenije uglavnom bili ignorisani od strane Akademije – uključujući većinu filmova Marvela – nagrađivanje „Openhajmera“ bio bi način da se prizna komercijalni uspeh, istovremeno osiguravajući da se očuva reputacija Oskara za prepoznavanje kvaliteta.

Dakle, kako je takav film o mučenom fizičaru uspeo da privuče velike mase publike – koja je sada navikla da gleda filmove kod kuće – u bioskope? Veliki deo odgovora, naravno, leži u Barbi.

Fenomen “Barbihajmer” zahvatio je svet tokom leta 2023. Dva filma su pomogla jedna drugom na blagajnama upravo zato što su pušteni istog dana. Falsifikovane slike koje kombinuju dva plakata filma postale su viralne, kao i planovi sedišta u bioskopu, rasporedi projekcija i rasprave o tome koji film prvo pogledati. U konačnom danu izlaska, 21. jula, fanovi su žurili da vide eksploziju roze i plastike koja je bila „Barbi“, pre nego što su prešli na gledanje vrlo različite vrste eksplozije i njenih razarajućih posledica u filmu „Openhajmer“.

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Oba filma gotovo odmah su proglašena za konkurente za najbolji film i dobila su pohvale kritičara. Vredno je napomenuti, ipak, da „Openhajmer“ nije svakome bio po ukusu.

Najčešća žalba mnogih kupaca karata bila je da ne mogu da čuju dijalog. Ovo je redovna kritika na račun Nolana – likovi u njegovim filmovima često mrmljaju ili ih preglašava pozadinska buka. Većina reditelja pojačava zvuk tokom postprodukcije koristeći proces poznat kao automatsko zamenjivanje dijaloga (ADR), gde glumci ponovo snimaju neke od svojih linija u tonskom studiju nakon završetka snimanja. Ali ne i Nolan.

Sa rastućim šuškanjem oko nagrada, da li nešto može da zaustavi “Openhajmer” na Oskarima? Da, lako.

Foto:promo/taramount

Za razliku od drugih kategorija, najbolji film se odlučuje preferencijalnim glasanjem, gde birači rangiraju nominovane filmove po redosledu preferencija. To znači da će glavna nagrada pripasti filmu koji ima širu podršku. “The Holdovers”, “Jadna stvorenja” i, naravno, “Barbi”, spadaju među glavne pretnje. Takođe, nema garancije da će Marfi ponoviti svoju pobedu na Zlatnim globusima i na dodeli Oskara. „Najbolji glumac“ je posebno gusto takmičenje ove godine.

Blant je takođe malo verovatno da će osvojiti svoju kategoriju – jer je Džoj Rendolf iz “The Holdovers” dominirala u kategoriji najbolje sporedne glumice na prethodnim ceremonijama.
Iako će “Openhajmer” verovatno osvojiti neke tehničke nagrade, može se ispostaviti da je Robert Dauni Džunior najveća nada filma za ono što se naziva pobeda „iznad crte“.

Ali ovo je sezona nagrada. Niko ne zna ništa sigurno, i još uvek može biti mnogo preokreta između sadašnjeg trenutka i Oskara 10. marta. Neki uspeh za film je verovatan, ali nije zagarantovan.

Bonus video: Aleksandar S. Janković i Slobodan Bubnjević – Priča o Openhajmeru je priča o našoj civilizaciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar