Foto: Muzej savremene umetnosti Beograd

Izložba “Ukrštanje / Teritorija i sopstvo” Mihaela Milunovića biće otvorena danas, u 18 časova, u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Poslednje tri decenije, koliko je prisutan i aktivan na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni, Mihael Milunović svoju praksu vezuje za kontinuirana eksperimentisanja sa različitim likovnim disciplinama i vizuelnim izrazima. Dok tematska interesovanja najšire usmerava na istraživanja istorijskih i savremenih fenomena manifestovanja sociopolitičkih, kulturnih i ideoloških sistema i konteksta.

Izložba “Ukrštanje / Teritorija i sopstvo” predstavlja umetnikov suptilan kritički pogled na društvenu realnost savremenog globalnog sveta ozračenog kapitalom. Kustos je Miroslav Karić.

Mihael Milunović Foto:Promo/Galerija Haos/Jovana Ilić

Mihael Milunović je rođen 1967. u Beogradu. Diplomirao je na odseku slikarstva, u klasi prof. Mome Antonovića, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao. Specijalizirao je slikarstvo u klasi prof. Vladimira Veličkovića na L’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris . Prepoznat kao umetnik, postao je laureat Fondacije Renoir. Predavao je na umetničkim akademijama u Parizu, Sent Etjenu i na Cetinju. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Parizu, Napulju, Kaselu, Milanu, Amsterdamu, Poznanu. Njegovi radovi se nalaze u prestižnim muzejskim zbirkama, među kojima su: MUMOK, Beč, Austrija; Muzej savremene umetnosti, Beograd, Srbija; Palazzo Forti, Verona, Italija; Musée d’Art et d’Industrie, Saint-Étienne, Francuska; Zbirka Wiener Städtische, Beč, Austrija; Kolekcija Solo, Madrid, Španija; Kolekcija Azraq, Maroko; Muzej Zoya, Slovačka; Muzej Deji, Nandžing, Kina; Kolekcija LVMH, Francuska; Kolekcija Siemens, Austrija, kao i u mnogim privatnim kolekcijama. Živi i radi na relaciji Pariz – Beograd.

Izložba će biti otvorena do 23. februara 2024. godine.

Bonus video: Sudar slikara dok sat otkucava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar