"Cvijeta Zuzorić" Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije pozivaju zainteresovane u petak 10. novembra od 17 časova u Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić na javni događaj "Nisam u javnom interesu".

Umetnici okupljeni oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije pokreću kampanju „Nisam u javnom interesu“, nezadovoljni odnosom institucija i nadležnog Ministarstva kulture prema njihovom radu i kulturi uopšte.

– Kad javne institucije na konkursima odbiju da podrže projekte za rad sa mladima, produkciju predstava ili izložbi, komisije u obrazloženju uvek navedu da odbijeni projekat nije u skladu s javnim interesom. Mi smo se konačno prepoznali. Možda se prepoznajete i vi? – navela je NKSS, prenosi „N1“.

Kako se ističe u saopštenju, Paviljon Cvijeta Zuzorić prokišnjava, nema grejanje, ULUS ostaje bez ugovora.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Jasno je da se sve ovo dešava jer nije u javnom interesu. Možemo da pretpostavimo da postoje spremni investitori koji jesu – navodi NKSS i dodaje:

– Ako slučajno radite u pošti ili znate nekoga ko radi, verovatno ste saznali da su u štrajku, rešenje za štrajk je da im se obustavi isplata plata, jer nisu u javnom interesu. Privatne kompanije za slanje pošiljki možda ipak jesu. Možda ste videli objavu Ministarstva kulture o tome da je Sajam još za vreme prošle vlasti izuzet od zaštite kao kompleks od javnog značaja. Odlično i ispravno. Pokazuje se stabilnost i decenijski kontinuitet stava svih vlasti da sajam nije u javnom interesu! Samostalni umetnici ne mogu da ostvare socijalna prava zbog dugova koje nisu sami skrivili, jer nisu u javnom interesu. Popovi su u javnom interesu, pa su njima slični dugovi otpisani.

Konkursi za kulturu i dalje nisu raspisani, ističu, jer kultura u prvoj polovini svake godine „nije u javnom interesu“, a posle kako ko.

– Doduše, sve vreme postoje diskreciona sredstva koja ministarka dodeljuje, ali na njih svakako ni ne pomišljamo jer nismo u javnom interesu – zaključuju umetnici.

Bonus video: Protest umetnika ispred Ministarstva kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare