Svetislav Basara. Foto: NOVA S

Tražimo pomilovanje za grešnog našeg kolegu Svetislava Basaru povodom njegovog romana "Кontraendorfin" u kome je opisao nešto što se nikada nije desilo sa nebeskom Desankom Maksimović, i oprosti mu Bože, jer ne zna što čini u svom delu ovenčanom prestižnom NIN-ovom nagradom, poručilo je u saopštenju Udruženje književnika Srbije.

U UKS ukazuju u saopštenju na opšti vrednosni pad kriterijuma izdavača i urednika u izdavačkim kućama, kao i žirija.

To dovodi i do ovakvog omalovažavanja ne samo Desanke Maksimović, već nameće trend omalovažavanja srpskih književnih velikana čime se obezvređuju kulturni identitet srpskog naroda i kulturne vrednosti koje su oni stvorili, ocenjuje UKS.

– Žao nam je što se NIN nije izdigao iznad strasti samoporicanja iskazanih u nagrađivanju Basarine umotvorine – poručio je UKS.

U saopštenju UKS dodaje da želi da „nekada naš najugledniji nedeljnik bude opet ono što je i bio“ i ocenjuje da „put zatiranja naših književnih vrednosti nije put Ninovog izbavljenja“.

Ovo se moglo desiti u „jednoj zemlji na Balkanu“ samo kao slepilo, navode u UKS, a kolegi Basari i žiriju Ninove nagrade poželeli su da progledaju.

– Ovakve pojave u srpskoj književnoj kulturi „no basaran“, jer nivo svesti čitalaca je iznad teofilizacije Srbije – zaključilo je UKS u saopštenju, koje se završava porukom „Desanka, oprosti nam“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare