Foto: Arhiva/Galerija Lazar Vozarevic

Galerija "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici ovog meseca obeležava značajan jubilej - 50 godina od kako funkcioniše kao samostalna ustanova i isto toliko od kada je prvi put predstavila javnosti svoj najvredniji legat. U pitanju su dela velikog slikara Lazara Vozarevića.

Vozarević, jedno od najistaknutijih imena jugoslovenske posleratne likovne scene, rođen je u Sremskoj Mitrovici. A kako je izgledao umetnikov nadrealistični slikarski svet, s kakvom je spiritualnošću, originalnošću i predanošću stvarao, posetioci će moći da vide od 17. novembra u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Lazar Trifunović, kritičar koji je promovisao beogradski enformel i Lazara Vozarevića, kao njegovog člana, još 1973. godine postavio je koncept, koji je mitrovačka galerija zadržala do danas. I 50 godina kasnije, prostor odiše nesvakidašnjom umetničkom atmosferom, koji uokviruju dela Vozarevića iz stalne postavke.

Predstojeća izložba rekonstrukcija je vizije Lazara Trifunovića i Đorđa Panića, direktora Galerije iz te 1973. godine, pa će tako posetioce dočekati fuzija savremenog umetničkog izraza, vizantijskih boja zlatne i crvene i kubističkih linija iz sveta mašte i fikcije ovog autora.

Foto: Arhiva/Galerija Lazar Vozarevic

Biće, kako je umetnik govorio, uvučeni u Lazarov „poetizovani svet, u kojem ne polazi od spoljnih konkretnih objekata, već od zamišljenih građana jednog društva u kome i on sam želi večito da ostane“.

Foto: Arhiva/Galerija Lazar Vozarevic

Na izložbi će prvi put u našoj zemlji biti predstavljen i projekat virtuelne restauracije jednog Lazarevog dela. Ovaj pionirski, eksperimentalni projekat doneće brojne novine u restauratorsku praksu, a publici će biti zanimljiva svetlosna komora, koja postaje sastavni deo legata.

Galerija Foto: Arhiva/Galerija Lazar Vozarevic

Takođe, izložbu će činiti i film o Lazaru Vozareviću, kao i multimedijalno delo mladog umetnika Valentina Tjutereva.

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar