Maša Dakić Foto:Marko Krunić

Monodrama "Prima facie" australijske advokatice i aktiviskinje Suzi Miler, u režiji Anja Suše, u izvođenju Maše Dakić, biće premijerno izvedena u petak, 26. januara u 20 časova, u Bitef teatru.

Reč je o pravničkoj drami o seksualnom nasilju nad ženama, čiji naslov znači „osnovi sumnje na prvi pogled“.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su govorili glumac Damjan Kecojević koji je radio scenski pokret, scenografkinja Marija Mitrić, Danijela Šegan, predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, advokati Jelena Tanasić iz Advokatske kancelarije Golubović, Simić, Marinković, i advokat Zoran Naumović, koji su ujedno i sponzori predstave, kao i Maša Dakić. Moderator je bila Jelena Bogavac.

Jelena Tanasić, Maša Dakić, Danijela Šegan  Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Pune dve godine je prošlo otkada sam pročitala tekst i rekla sam sebi da moram nekako da se dokopam da to uradim i da Anja Suša bude rediteljka. Sve je u vezi ovog komada čudno i specifično, počev od toga da se o seksualnom zlostavljanju govori iz perspektive advokata. Zato, na primer, tekst nije prevodio dramski prevodilac, već sudski tumač jer je pun stručnih pravnih izraza. Cilj nam je, između ostalog, da ovim komadom podstaknemo i osnažimo žene da prijave nasilje, kako bi se „osetio vulkan problema koji postoji“ – istakla je Dakić, koja je i producent komada.

Danijela Šegan je rekla da ova priča gađa ono čime se bavi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, i podržali su je jer smatraju da su kultura i umetnost, u društvu u kome je patrijarhat toliko rasprostranjen, najbolji način da se predrasude i stereotipi razbiju.

Marija Mitrić i Damjan Kecojević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Damjan Kecojević je ovaj komad nazvao umetničkim trilerom i dodao da se Anja Suša je prihvatila da režila iako tekst ne pripada njenom rediteljskom rukopisu.

– Tekst više pripada Brodveju, a Anja beži od komercijalnosti, ali ispalo je veoma interesantno. Predstava suptilno govori o teško dokazivom seksu bez pristanka. Govori se o veoma škakljivom seksu bez pristanka, nije silovanje u budžaku, sve je veoma suptilno, teško dokazivo i još teže pobeći od toga – zaintrigirao je sve Kecojević.

Advokatica Jelena Tanasić podsetila je da su žene žrtve seksualnog nasilja, od silovanja do trgovine ljudima, goruća tema i probem našeg društva imajući u vidu sve krivične postupke koji su veoma aktuelni.

– „Prima facie„otvara Pandorinu kutiju pravosudnog sistema na koji način on tretira žrtvu, ženu koja je pretrpela silovanje, seksulano nasilje, kad odluči da to prijavi. Tu vidimo tretman državnih, pravsudnih organa, okoline i sekundarnu viktimizaciju kroz koji konstantno prolazi. Posebno je zanimljivo da glavna junakinja dolazi iz pravosudnog sistema, poznaje sve njegove mane, veruje u njega, sada kada se nađe na mestu u kojoj su bile žrtve koje je ona ispitivala, kako se taj isti sistem koji joj je do juče bio alat obrušava na nju – rekla je Tanasić koja je gledala kontrolnu probu i nije krila oduševljenje.

Zoran Naumović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

I advokat Zoran Naumović je naglasio da je predstava „Prima facie“ kritički prikaz pravosudnog sistema, koji ne mora nužno da se odnosi na neku teritoriju jer problem na koji ukazuje vanvremenski i vanteritorijalan:

– Jako je važno da kao društvo uočimo određene pojave, da otvorimo raspravu, da razgovaramo i pronađemo rešenje, i poboljšamo neke stvari. Takođe, i da podržimo pojedince, da im damo poverenje i veru i da kao društvo napredujemo.

„Prima facie“ svetsku premijeru je imao 17. maja 2019. u SBW Stables Theatre u Sidneju, pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema. Komad je nagrađen Toni i Oliver nagradama na Brodveju i Vest Endu. „Varajeti“ magazin ga je proglasio brodevjskom senzacijom rečima: „Komad koji ne govori o nečemu što se dešava nekome, nekad, negde, već o onome što se dešava nama, sada i ovde“.

Predstava „Prima facie“ imaće 25. januara u Bitefu humanitarnu pretpremijera u korist Viktimološkog društva Srbije. Tokom januara i februara izvodiće se deset puta, a želja producenata je da potom krene na gostovanja.

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar