Foto: Promo

Premijere predstave “Prima Facie” u režiji Anja Suše i u izvođenju Maše Dakić, održaće se u petak, 26. januara u 20 časova u Bitef teatru.

Ovo je pozorišna predstava, navodi se, koja ima cilj da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja. Ovo nije drama koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese.

Anja Suša Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Alarmantno precizan komad australijske spisateljice Suzi Miler, bivše advokatice sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečjih prava, premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema. Komad je nagrađen Toni i Oliver nagradama na Brodveju i Vest Endu i predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone: U Njujorku i Londonu.

“Brodvejsko pozornica se pretvara u neku vrstu striptiz kluba za advokate, ogoljujući pravdu pred našim očima i zalažući se za radikalnu reformu pravnog postupka u slučajevima seksualnog nasilja”. (Njujork Tajms)

Predstavu režira Anja Suša, pozorišni stvaralac evropskog renomea, i dobitnica Grand Prix nagrade ovogodišnjeg Bitef Festivala. Prevodilac je Biljana Popmijatov, ime koje je prepoznatljivo i blisko pravnim krugovima, a sada daje glas i prvom pravničkom pozorišnom tekstu koji će se izvesti kod nas.

Kostimografkinja je Maja Mirković, scenografkinja Marija Mitrić, kompozitor Karl Andreas Huumonen, scenski pokret je radio Damjan Kecojević.

Bonus video: Bitef predstava „Sunce i more“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar