Foto: Jose Miguel Fernandez/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od rekordnih 20 nominacija ostvarenje "Dobar šef" dobilo je šest priznanja na dodeli najznačajnijih španskih nagrada Goja.

Film, koji potpisuje Fernando Leon de Aranoa, ovenčan je na 36. ceremoniji, održanoj sinoć u Valensiji, priznanjima u ključnim kategorijama. Ostvarenje, svojevrsna mračna satira i zajedljiva studija karaktera, proglašeno je za najbolji španski film i najbolji scenario.

Fernando Leon de Aranoa dobio je Goju za najboljeg reditelja, Havijer Bardem za najboljeg glumca, a stigle su još dve glumačke nagrade – za najbolju sporednu mušku rolu (Urko Olazabala) i najbolju novu glumicu – Marija Cerezuela, prenela je agencija Rojters.

Trijumf Havijera Bardema kao najboljeg glumca još je značajniji ako se uzme u obzir podatak da je ovo njegova sedma po redu nagrada Goja u karijeri.

Takođe, film „Dobar šef“, kod nas premijerno prikazan prošlog novembra, treća je saradnja Fernanda Leona de Aranoe i Bardema, a u trci je za nagradu Oskar u kategoriji najbolje strano ostvarenje.

– Hvala ti što si stvorio ličnost tako slojevitu, punu kompleksnosti, tako duhovitu – kazao je reditelju, primajući nagradu, Bardem.

Međutim, Bardemova supruga Penelopa Kruz, nominovana za najbolju glumicu, nije bila te sreće… Naime, nagradu je dobila Blanka Portiljo, koja u ostvarenju „Maixabel“ igra Maikabel Lasu, udovicu bivšeg guvernera Baskije Huana Marija Hauregija, koja se 2011. susreće sa ubicama svoga supruga iz terorističke organizacije ETA.

Havijer Bardem i Kejt Blančet Foto:: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Australijska glumica Kejt Blančet dobila je novoustanovljeno priznanje – Međunarodnu Goja nagradu i to iz ruku španskog sineaste Pedra Almodovara i glumice Penelope Kruz, koji su sarađivali ponovo na filmu „Paralelne majke“, čija će srpska premijera biti na 50. Festu. Primajući priznanje Španske akademije filmske umetnosti i nauka Blančetova je Kruzovu i Almodovara nazvala „legendarnim parom“.

Kada sam kao srednjoškolka gledala filmove španskog reditelja Luisa Bunjuela, to je promenilo moj pogled na svet. Od tada sam vezana za vizuelni jezim španske kinematografije – istakla je u govoru Blančetova, a sledeća rola koja očekuje australijsku glumicu jeste ona u filmu „Priručnik za čistačice“ koji će potpisati Almodovar.

Pedro Almodovar i Penelopa Kruz uručuju priznanje Kejt Blančet Foto: JOSE JORDAN / AFP / Profimedia

A da li će glumac, koji je obeležio ceremoniju dodele Goja priznanja, nastaviti sa svojim “pohodom” na nagrade znaćemo već narednog meseca.

Havijer Bardem je, podsetimo, nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu „Being the Ricardos“.

Bardem je već dobio Oskara, ali za najbolju sporednu ulogu u filmu „Nema zemlje za starce“ braće Koen, a 94. dodelu Oskara, zakazanu za 27. mart u losanđeleskom Dolbi teatru, dočekuje s jednakim žarom kao i njegova supruga Penelopa Kruz. Naime, i Kruzova, koja je svojevremeno dobila Oskara za ulogu u filmu Vudija Alena „Viki, Kristina, Barselona“, nominovana je za najbolju glavnu žensku rolu u „Paralelnim majkama“.

Ovo je tek šesti put u istoriji dodele Oskara da je jedan glumačko-bračni par nominovan u glumačkim kategorijama.

Bonus video:

Filmske lokacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar