Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Jedan od najvećih evropskih sineasta Pedro Almodovar uskoro će početi da snima prvi dugometražni film u karijeri na engleskom, u kojem će glavnu ulogu tumačiti Kejt Blančet.

Film pod nazivom „A Manuel for Cleaning Women“ (Priručnik za čistačice) adaptacija je istoimene knjige kratkih priča iz pera američke spisateljice Lusije Braun Berlin. U ovom delu našle su se 43 priče o damama koje obavljaju različite, zahtevne poslove pokušavajući pride da se izbore sa životnim nedaćama…

Čitav projekat, iako još uvek nije počeo da se snima, biće prvo dugometražno ostvarenje španskog sineaste Pedra Almodovara na engleskom jeziku u karijeri dugoj više od četiri decenije. Almodovar je doduše već imao jedan „izlet“ u englesko govorno područje, jer je 2020. godine premijerno prikazano njegovo kratkometražno ostvarenje „Ljudski glas“, u kojem je igrala Tilda Svinton.

U „Priručniku za čistačice“ glavnu ulogu igraće, kako javlja „Varajeti“, australijska glumica Kejt Blančet koju trenutno svetska bioskopska publika gleda u dva aktuelna filmska naslova – „Aleji košmara“ Giljerma del Tora i „Don`t Look Up“ Adama Mekeja.

Osim što će tumačiti glavnu rolu, Blančetova će biti i jedan od producenata Almodovarovog filma. Dobitnicu Oskara za uloge u filmovima „Avijator“ i „Nesrećna Jasmin“ do kraja ove godine očekuju premijere tri naslova: „TAR“ Toda Filda, „Pinokio“ Giljerma del Tora i „Borderland“, koji potpisuje Eli Rot.

Almodovar je prošlog meseca u serijalu „Varajetija“ priznao da je scenario za film „Priručnik za čistačice“ najpre napisao na španskom, da bi ga tek potom prevodio na engleski.

Pedro Almodovar Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Podsetimo, reditelj, višestruki laureat nagrada Goja, Cezar, Zlatni globus, Bafta i Oskar, prošlog leta je premijerno predstavio svoje „Paralelne majke“ na 78. Venecijanskom filmskom festivalu. Na čuvenoj smotri na Lidu Penelopa Kruz je za ulogu u Almodovarovom ostvarenju dobila nagradu Volpi za najbolju glumicu.

Zanimljiva je sudbina spisateljice čija je knjiga predložak za Almodovarov film u povoju. Lusija Braun Berlin rođena je 1936, a preminula 2004. godine. Pisala je ugledajući se na Čehova, poredili su je s Rejmondom Karverom, ali nikada za života nije doprla do šire publike. Desilo se to tek 2015, više od jedne decenije nakon njene smrti, kada je objavljen „Priručnik za čistačice“. Za samo nedelju dana nakon objavljivanja ovo delimično autobiografsko delo našlo se na bestseler listi „Njujork tajmsa“…

Iako je Berlinova rođena u dobrostojećoj porodici, život je baš „nije mazio“. Majka i deda su joj bili alkoholičari, u detinjstvu je obolela od skolioze, i sama se kasnije podala porocima, a treći suprug je bio kokainski zavisnik… Iz tri braka je imala četiri sina koja je praktično sama odgijala, bivajući prinuđena da radi kao čistačica, šalterska službenica u Hitnoj pomoći…

Do „normalnog posla“ došla je tek polovinom devedesetih, kada je počela da predaje kreativno pisanje na Univerzitetu Kolorado.

Svojevremno nazvana „najbolje čuvanom američkom literarnom tajnom“ preminula je od raka pluća u 68. godini.

Bonus video:

Uručenje nagrade Robertu Benjiniju u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar