Foto: Promo/Profimedia

421 projekcija, 88 igranih i dokumentarnih filmova, dva kratka ostvarenja, 18 rediteljki, šest programskih celina, 12 bioskopskih sala - ovako u brojkama izgleda predstojeći, 50. Fest koji će biti održan od 25. februara do 6. marta u Beogradu.

Jubilarno izdanje naše najznačajnije filmske smotre održaće se pod sloganom „Novi hrabri svet“, koji je svojevrsna igra je rečima u odnosu na krilaticu prvog Festa 1971. godine koja je glasila „Hrabri novi svet“, saopšteno je na današnjem susretu sa medijima u Beogradu.

50. Fest donosi publici filmove koji su trijumfovali na najznačajnijim svetskim festivalima, i ostvarenja koja potpisuju Pedro Almodovar, Megi Džilenhal, Dario Arđento, Pol Šreder, Paolo Đenoveze, Pol Tomas Anderson, Gaspar Noe, Žak Odijar, Dušan Milić, Ursula Mejer, Nani Moreti, Fransoa Ozon, Stefan Arsenijević, Odri Divan, Miloš Pušić, braća Dinočenco, Kenet Brana…

Predstojeći Fest susreće se sa brojnim preprekama, ocenio je na susretu s medijima Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu. Osim pandemije koronavirusa, druga prepreka jeste nemogućnost održava festivala u dvorani u kojoj se tradicionalno dešavao-Sava centru. Ova dvorana, kako je podsetio, imala je kapacitet od preko 3.500 mesta za Gala projekcije, a zatvaranje ovog prostora zbog renoviranja povećava trošak za selektovane filmove.

– No, uprkos poteškoćama najlepša okolnost jeste što publiku čeka 50. Fest – naglasio je Karl, pomenuvši mogućnost da se naredno, 51. izdanje održi u drugom delu naredne godine, septembru i plan organizatora da pojačaju takmičarski program i uvećaju nagradni fond…

Ivan Karl Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Na samom otvaranju festivala biće prikazan film o Festovih 50 godina, putovanje kroz istoriju Festa koji priprema Sandra Perović, a nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću – najavio je Karl, kao i predstavljanje nastavka edicije „Festovih 50“ tokom festivala, dok će zatvaranje jubilarnog Festa biti obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“, „Hari Poter“ koje je komponovao Džon Vilijams (ovog meseca slavi 90. rođendan).

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić najavio je da će na 421 projekciji publika na ovogodišnjem jubilarnom izdanju moći da pogleda 88 premijernih celovečernjih filmova u okviru šest programskih celina:

– Biće prikazana i dva kratka filma i pre dve epizode druge sezone serije „Klan“. U Glavnom takmičarskom programu koji sadrži 20 filmskih ostvarenja, za nagrade Beogradski pobednik nadmetaće se filmovi i stvaraoci iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Jugoslav Pantelić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Među autorima, čiji se filmovi prikazuju na Festu, su oni koji se ponovo vraćaju na beogradski festival, ali i oni koji će se prvi put predstaviti na ovoj smotri.

– Među našim starim znancima su Dušan Milić sa filmom „Mrak“, koji je jedan od sedam srpskih filmova koji će biti prikazani na Festu. Tu je Kventin Dupije čiji novi film „Neverovatno, ali istinito“ premijeru ima na predstojećem Berlinalu. Šon Bejker je stari znanac Festa koji se sa novim filmom „Crvena raketa“ takmiči za ovogodišnje Beogradske pobednike. Tu je i Džastin Kurcel sa filmom „Nitram“, kao i Damjano i Fabijano Inoćenco sa filmom „Latinska Amerika“, Sonja Tarokić sa „Zbornicom“, Aleksej German Junior sa „Kućnim pritvorom“, Paolo Đenoveze sa „Superherojima“ i Gaspar Noe sa „Vorteksom“.

U trci za nagrade, kako je precizirao Pantelić, jeste i Miloš Pušić sa filmom „Heroji radničke klase“, koji pred publiku u Srbiji stiže nakon premijere na predstojećem Berlinalu.

– U Glavnom programu imamo i novi film Pitera Brunera „Lucifer“ sa sjajnim Francom Rogovskim, kao i veliko iznenađenje prošlogodišnje svetske produkcije – poljsko ostvarenje „Bez tragova“. Tu su i filmovi „Prasica“, pa „Linija“ koji takođe iz Berlina stiže u Beograd. Ali, i film na koji skrećem pažnju- „Optužba“ Ivana Atala sa sjajnim Metjuom Kasovicem i Šarlotom Gejnsbur koji nikako ne treba propustiti – istakao je Pantelić.

Među debitantima koji se takmiče za „Beogradskog pobednika“, kako je naveo umetnički direktor, su crnogorski reditelj Ivan Bakrač („Posle zime“), Grk Dimitris Kanelopulos („Stado ovaca“), Antoanet Bula („Moja noć“), Dina Duma („Sestre“).

U Glavnom takmičarskom programu ima čak šest rediteljki, a na čitavom festivalu čak 18.

– Na otvaranju 50. Festa 25. februara u Kombank dvorani biće prikazan film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je svojio i nagrade za najboljeg glumca i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije. Taj film je u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije, kao i „Događaj“ Odri Divan, koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji.

U istu selekciju, kako je naglasio Pantelić, uvršćeno je i ostvarenje Darija Arđenta „Iza tamnih naočara“, ali i srpski dokumentarni film „Čekajući Handkea“ Gorana Radovanovića koji je pre nekoliko godina trijumfovao na Festu:

– Značajna je zastupljenost srpskog filma, jer je tu sedam dugometražnih igranih, jedan kratki i četiri celovečernje domaće filmske koprodukcije. Program „Fest fokus“ čini 13 filmova, koje odlikuje smeo izraz, a selekcija „Gala“, koja privlači najveće interesovanje, čine 32 ostvarenja. Tu su filmovi Pola Šredera, Pedra Almodovara, Keneta Brane, Šona Pena, Ašgara Farhadija, Mija Hensen-Lav, Megi Džilenhol, Fransoa Ozon, Žak Odijar, Nani Moreti…I „Titan“ Žulije Dukorno koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu.

Nagrada „Beogradski pobednik“ biće dodeljena u kategorijama – najbolji film, režija, scenario, najbolju žensku i mušku ulogu. Žiri Glavnog takmičarskog programa čine Miloš Biković, u svojstvu predsednika, Tamara Dragičević, Argiris Papadimitropulos, Toni Gojanović i Đerđi Raduli. U žiriju „Fest fokusa“ su Ljubica Luković, Filip Đurić, Strahinja Madžarević, a o nagradi Nebojša Đukelić (za najbolji film snimljen u ovoj regiji) odlučivaće Biljana Srbljanović, Goran Terzić i Dragan Petrović.

I dok je Pantelić najavio da očekuje tokom Festa dolazak članova autorskih ekipa filmova koji su u trci za Beogradskog pobednika, Ivan Karl je pokušao da objasni oprečne informacije oko dolaska Nikite Mihalkova na jubilarno izdanje smotre:

– Poslednja informacija koju imam od njegovog bliskog saradnika jeste da je ostalo da nam javi da li će doći na otvaranje ili zatvaranje Festa, što zavisi od njegovih privatnih obaveza. Želeli smo da u Beogradu upriličimo susret Olivera Stouna, Mihalkova i Kusturice, ali nam je američki reditelj rekao krajem prošle godine da će videti da li će uopšte putovati u Evropu. Za sada nema plan dolazak u Evropu! I dalje kontaktiramo s potencijalnim gostima, imamo tri holivudska imena s kojima smo u komunikaciji, ali sve se čeka zbog pandemije koronavirusa. Verujem da ćemo na Festu imati adekvatna imena za ono što ovaj festival predstavlja!

Bonus video:

Miroljub Stojanović u Nevermajndu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar