Oskar
Oskar Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nominacije za 94. dodelu Oskara, koje su obnarodovane danas, donele su brojna iznenađenja. Jedna dama, Džejn Kempion ušla je u istoriju, a 27. marta kada je u Los Anđelesu zakazana svečana ceremonija, dva glumačko-ljubavna para biće te večeri u trci za Oskare.

Najviše nominacija, čak 12 ima ostvarenje „Moć psa“, a dve manje dobio je naučnofantastični spektakl „Dina“.

Ali, ostvarenje Denija Vilneva, ako zanemarimo nominaciju u kategoriji za najbolji film, uglavnom je u trci za „tehničke“ Oskare. Za razliku od „Dine“, ostvarenje „Moć psa“ Džejn Kempion nominovano je u ključnim kategorijama. Desilo se čak da se dva glumca iz tog filma takmiče u istoj kategoriji – onoj za najbolju sporednu ulogu.

Možda najprijatnije iznenađenje jeste što su članovi Američke akademije, njih 950, u najvažniju kategoriju – onu za najbolji film uvrstili izvrsno japansko ostvarenje „Povezi me“ koje potpisuje Rjusuke Hamaguči. Japanski sineasta u ovom hvaljenom i nagrađivanom ostvarenju u trci je i za najboljeg reditelja, kao i najbolji strani film ali i adaptirani scenario.

Trivija vezana za ovogodišnje nominacije za ceremoniju dodele Oskara, 94. po redu, koja je zakazana za 27. mart u losanđeleskom Dolbi teatru, jeste da su čak dva ljubavno-glumačka para u trci za nagrade. U pitanju su Havijer Bardem i Penelopa Kruz, koji su odavno u braku, odnosno Kirsten Danst i njen verenik Džesi Plemons. I dok su Bardem i Kruzova nominovani za različite filmove, Danstova i Plemons, osim u privatnom životu dele i veliko platno u „Moći psa„.

Osim što je baš taj film „Moć psa“ pobrao najviše nominacija za predstojeću dodelu Oskara, i to u ključnim kategorijama, novozelandskoj rediteljki Džejn Kempion pošlo je za rukom da ispiše još jedan rekord. Naime, Kempionova je postala prva žena u istoriji dodele nagrada Američke akademije za film koja je dva puta nominovana u kategoriji za najboljeg reditelja. Prošli put desilo se to 1994. godine zbog filma „Klavir“. Oskara za najbolju režiju nije dobila, ali jeste tada za adaptirani scenario.

Podsetimo, samo je sedam žena kroz istoriju nominovano za Oskara za najboljeg reditelja. Pored Kempionove bile su to: Lina Vertmuler, Sofija Kopola, Greta Gervig, Emerald Fenel i dve jedine dobitnice do sada – Ketrin Bigelou i Kloi Žao.

Takođe, brojni laureati Oskara iz prethodnih decenija ponovo su u trci za nagradu Američke akademije za film.

Podsetimo, za najznačajniju nagradu – najbolji film u trci su ostvarenja: „Belfast“, „CODA“, „Don’t Look Up“, „Dina“, „Povezi me“, „Kralj Ričard“, „Pica od sladića“, „Aleja noćnih mora“, „Moć psa“ i „Priča sa zapadne strane“.

U kategoriji najbolji reditelj takmaci su: Pol Tomas Anderson za film „Pica od sladića“ (Licorice Pizza), Kenet Brana za „Belfast“, Džejn Kempion za „Moć psa“, Rjusuke Hamaguči zbog ostvarenja „Povezi me“ (Drive My Car) i Stiven Spilberg za „Priču sa zapadne strane“.

Najbolje glavne muške role ostvarili su, ako je suditi po mišljenju članova Akademije, Havijer Bardem u filmu „Being the Ricardos“, Benedikt Kamberbač u ostvarenju „Moć psa“, Endru Garfild u mjuziklu „Tick, Tick … Boom!“, Vil Smit u „Kralju Ričardu“ i Denzel Vošington u „Tragediji Magbeta“.

Podsetimo, Bardem je već dobio Oskara, ali za najbolju sporednu ulogu u filmu „Nema zemlje za starce“ braće Koen, a Vašington je dvostruki oskarovac (jedan za sporednu, drugi za glavnu ulogu).

U kategoriji najbolje glavne ženske uloge u trci su glumice koje su već osvajale Oskara, poput Penelope Kruz (dobila ga je za „Viki, Kristina, Barselona“), Olivije Kolman, koje je pre dve godine ovenčana statuetom za „Miljenicu“ i Nikol Kidman, koja je nagrađena za „Sate“. Sada su nominovane zbog rola u filmovima „Mračna kći“, „Paralelne majke“ i „Being the Ricardos“. Osim ovih prethodnih laureatkinja Oskaru se ovoga puta nadaju i Kristen Stjuart za film „Spenser“ i Džesika Čestejn za ostvarenje „The Eyes of Tammy Faye“.

Za najbolju sporednu mušku ulogu nominovani su: Kiran Hands („Belfast“), Troj Kotsur („CODA“), Džesi Plemons i Kodi Smit Mekfi – obojica za film „Moć psa“ i Džej Kej Simons („Being the Ricardos“), dok će Oskara za najbolju sporednu žensku rolu dobiti jedna od ovih glumica: Ariana Debozi („Priča sa zapadne strane“), Džudi Denč („Belfast“), Kirsten Danst („Moć psa“), Anžanu Elis („Kralj Ričard“) i Džesi Bakli („Mračna kći“).

Za najbolji originalni scenario takmiče se: Pol Tomas Anderson („Pica od sladića“), Kenet Brana („Belfast“), Zek Bejlin („Kralj Ričard“), Adam Mekej i Dejvid Sirota („Don’t Look Up“) i Eskil Vogt i Joakim Trir („Najgora osoba na svetu“), a adaptirani scenario: Džejn Kempion za „Moć psa“, Šon Hejder („CODA“), Rjusuke Hamaguči i Takamasa Oe (“Povezi me”), Megi Džilenhol za adapataciju dela Elene Ferante „Mračna kći“ i Deni Vilnev, Erit Rot i Džon Spejts za „Dinu“.

Kompletna lista nominovanih dostupna je na zvaničnom sajtu Oskara.

Bonus video:

Sve što niste znali o Dikapriju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar