Predrag Pega Popović Foto: Fond Fototeke Jugoslovenske Kinoteke

Filmski festival “Sofest“, 52. po redu, biće održan pod sloganom “Crno-sivo u koloru” od 1. do 6. jula u Centru za kulturu Sopot. Statueta “Sloboda” za životno delo biće uručena Predragu Pegi Popoviću, prvom dipolomiranom snimatelju u SFRJ, inovatoru, pedagogu i nekadašnjem dekanu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Svečano otvaranje festivala i ovoga puta proteći će uz neizostavne fijakere i vatromet, kada se očekuje da će centar varoši biti ispunjen velikih brojem meštana i gostiju, a prvi film na repertoaru je “Ruski konzul” Miroslava Lekića, u kojem je poslednju ulogu ostvario Žarko Laušević.

Foto: Vision Team

Na programu se nalaze ostvarenja domaće kao i, od ove godine, manjinske produkcije.

– U sve popularnijem gradu pod Kosmajem, ovo je tradicionalno vreme svečanosti slobode, uključujući i slobodu umetničkog stvaralaštva, o čemu svedoči jedinstveni spomenik filmu ispred festivalskog centra. Srećan sam što statuetu „Slobode“ dodeljujemo Predragu Pegi Popoviću, umetniku raskošnog talenta i raznovrsnog opusa, koji je ugrađen u filmsku istoriju, kao i u temelje televizije na ovim prostorima. Pre tačno 50 godina bio je direktor fotografije filma „Užička republika“, te smo smatrali da je ovaj jubelej dobar povod da ga odlikujemo – kazao je Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala na današnjoj konferenciji za medije u Kinoteci.

Sofest, Filmski festival u Sopotu, konferencija za novinare, kzn, kzš
Jelena Vasić, Dragana Čolić, Aleksandar Avramović, Živorad Milosavljević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

On je dodao da je zahvalan Pegi Popoviću na inspiraciji za ovogodišnji slogan „jer najbolje opisuje vreme koje živimo – crno-sivo.“

Počasna statueta biće dodeljena i dvema ustanovama čije su uloge dragocene u očuvanju domaće i svetske kulturne baštine – Filmskim novostima, povodom 80, i Jugoslovenskoj kinoteci, povodom 75 godina rada.

Za nagrade festivala (Gran-pri, najbolju režiju, najbolju glumicu “Mira Stupica”, najboljeg glumca “Bata Živojinović” i priznanje publike) takmiče se 24 filma, koja su u toku godine prikazivana u bioskopima, a među kojima je i ostvarenje “Drava se ne predaje” doajena Nikole Lorencina, u produkciji “Zastava filma”, koji će biti premijerno prikazan.

Sofest, Filmski festival u Sopotu, konferencija za novinare, kzn, kzš
Aleksandar Avramović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na repertoaru su, između ostalih, i “Sunce mamino”, “Lost country”, “Videoteka”, “48 sati i jedan minut”, te “Radnička klasa ide u pakao”, “Poslednji strelac”, “Pored tebe”, kao i “Jorgovani”, “Nedelja”, “Živi i zdravi”, “Samo kad se smejem“ i drugi. Svečano zatvaranje proteći će uz dodelu nagrada i film „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića.

U muzičkom delu, pored nastupa domaćeg folkora, prisutne očekuje i nastup Huse Alijevića, jednog od junaka filma iz takmičarskog programa “Nedelja”.

O najboljima će odlučivati tročlani žiri u sastavu: glumica Tanja Bošković, reditelj i redovni profesor FDU Predrag Velinović i Miroljub Stojanović, filmski kritičar i esejista.

Tokom festivala će biti održane tri počasne projekcije dokumentarnih filmova “Zima jednog proleća” Milana Nikodijevića, “Najbolji golman na svetu” Katarine Sinđelić u režiji Vladimira Kurčubića o legendarnom Perici Radenkoviću, kao i film “Beograd `92” Miše Radivojevića.

Programski segment filmova za najmlađe predstaviće pet projekcija, a među njima i ostvarenja „Ekskurzija“, koje je u takmičarskoj selekciji.

U okviru pratećeg programa posetioci će u Galeriji i holu KC Sopot moći da pogledaju izložbu slika Ratomira Pantića Zviškog, kao i eksponate Kinoteke i Filmskih novosti. Povodom ovogodišnjeg laureata Pege Popovića, biće održan panel „Slike za večnost“ 2. jula u 12 časova u CZK Sopot. Revija nagrađenih filmova „Sofest plus“, nakon završetka festivala 9. jula, biće održana u Dvorani kulturnog centra u Beogradu.

Bonus video: Radoslav Zelenović – Kako je filmski festival na Paliću opstao 30 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar