Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Promo

Reditelj ostvarenja "S/Kidanje" i "Reži" Kosta Đorđević ima novi film "Sunce mamino" čija premijera je zakazana za 13. februar u mts Dvorani.

Kako je na današnjem susretu sa medijama objasnio reditelj, „Sunce mamino“ je tinejdžerska i porodična priča o romantičnom sedamnaestogodišnjaku Relji koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada njegova majka odbija to da uradi, ali i kada shvati da je to način da osvoji devojku u koju je zaljubljen.

– Kako to obično biva u životu i na filmu, njegovi postupci dovešće do neočekivanog razvoja situacije pa će na kraju filma umesto da osvoji devojku, konačno uspostaviti emotivan odnos sa svojom mamom. Tako naša tema nadilazi tinejdžersku priču i ulazi u duboke sukobe među generacijama, nedostatku ljubavi i potrazi za istom – ističe Đorđević.

Kosta Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Majku glavnog junaka igra glumica Branka Katić koja se javila putem Zooma i istakla da je zaista uživala sarađujući sa mladim glumcima, pohvalivši “talentovanog” Pavla Čemerikića.

– Čemerikić tumači Relju koji nosi jednu posebnu naivnost i dubinu u odnosu sa devojkom Anom. Kod kuće ga čeka nervozna majka, koja je na ivici živaca kako to ljudi kod nas često umeju da budu. Ona ne vidi nikog oko sebe u toj svojoj nesreći i nezadovoljstvu. Pavle je igrao veoma zrelo u vrlo komplikovanom porodičnom odnosu. Svojim postupcima Relja pomaže majci da se vrati sebi i da se vrati ljubavi prema svojoj deci, ali i nađe način da se nosi sa smrću svoje majke – objasnila je Katićeva.

Branka Katić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Današnje društvo je gore nego što je bilo, ocenjuje glumica, jer smo svi mnogo usamljeniji nego što smo bili:

– Ne postoji zajednica koja ti pomaže da gajiš svoje dete i onda iz te usamljenosti i pritiska, metarijalnog najčešće, roditelji nemaju snage ni strpljenja za svoju decu. Taj kratki fitilj je poguban za porodičnu sreću. Mislim da i Olga koju tumačim, kao samohrana majka, prolazi sve te pritiske i reži umesto da razgovara sa svojom decu. Ono što je posebno dirljivo je kako Relja nalazi način kako da mamu vrati i sebi i svom bratu, ali i samoj sebi.

Branka Katić je naglasila da „ne postoji formula za sreću“ jer je naš život onakav kakav ga mi napravimo, uprkos svim okolnostima koje u modernom svetu nisu na strani čoveka.

– Potrebno da svako pronađe neku svoju poruku filma, ali mislim da je osnovna ideja snaga ljubavi i kako smo svi bolji kada imamo nekoga o nama da brine i da nas zagrli.

Foto: Promo

Domaći film „Sunce mamino“ imao je 5. novembra 2023. svetsku premijeru na “Black Nights Film Festivalu” u Talinu (Estonija), u okviru “JustFilm” takmičarskog programa omladinskog filma. Uloge tumače: Pavle Čemerikić, Branka Katić, Denis Murić, Alisa Radaković, Pavle Mensur, Dubravka Kovjanić, Draginja Voganjac, Toma Trifunović, nedavno preminula Melita Bihali, i drugi.

Scenarista i režiser Kosta Đorđević se i u prethodnim filmskim projektima bavio svetom tinejdžera, tako da je i u trećem delu to nastavio, jer kaže da ga mladi veoma privlače kao tema da o njima stvara autentične filmske priče.

– Mislim da „Sunce mamino“ ima višeslojnost, toliko tema, tu je sukob generacija, porodični odnosi, prijateljstvo, odrastanje, prvi put suočavanje sa smrću člana porodice. Ovo je takođe i film o jednom drugačijem Beogradu.

Za potrebe filma snimljena je pesma „Ti i ja“ koju izvodi popularni hrvatski elektro sastav „Nipplepeople“. Muziku je komponovao srpsko-američki kompozitor i producent Filip Mitrović iz Los Anđelesa. Producent Miloš Ivanović je otkrio da će i druga pesma „U mraku“ biti objavljena neposredno uoči premijere filma „Sunce mamino“.

Bonus video: Film o počecima rejva i klabinga u Srbiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar