Džo Torturo, Pol Šreder, Aleksandar Pejn i Meg Rajan Foto:EPA-EFE/JASON SZENES/PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/EDUARDO LIMA/Xavier Collin / Avalon / Profimedia

Svetskom premijerom novog filma bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića "Nakon ljeta" večeras se otvara 30. Sarajevo film festival.

Sarajevo film festival se održava do 23. avgusta, a za nagrade „Srce Sarajeva“ ukupno će se takmičiti 54 filma, a tri će biti prikazana izvan konkurencije. Svetske premijere imaće ostvarenja Mirjane Karanović „Majka Mara“ i Vuka Ršumovića „Među bogovima“.

Takmičarski program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Severne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Predsednik žirija „Takmičarskog programa – igrani film“ je slavni Pol Šreder, scenarista filmova reditelja Martina Skorsezea „Taksista“, „Razjareni bik“ i „Poslednje Hristovo iskušenje“, a režirao je ostvarenja poput „Američki žigolo“, „Ljudi mačke“, „Mišima“ i „Grad zločina“.

U žiriju su i Juho Kuosmanen i Una Gunjak, kao i glumci Sebastijan Kavaca i Numi Repas.

Foto: Sarajevo film festival

Počasno „Srce Sarajeva“ biće uručeno reditelju, scenaristi i producentu Aleksandru Pejnu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

– Ranije sam na Sarajevo film festivalu predstavio dva filma i presrećan sam i počastvovan što se vraćam – poručio je Pejn, čija filmografija uključuje priznata ostvarenja „Građanka Rut“, „Izborni dani“, „Gospodin Šmit“, „Stranputica“, „Naslednici“, „Nebraska“, „Smanjivanje“ i „Bartonova akademija“.

Alexander Payne, Sarajevo film festival, Sarajevski filmski festival, filmski festival u Sarajevuc
Alexander Payne Foto: SFF/Promo

I čuvenom glumcu, scenaristi i reditelju Džonu Torturu biće odata počast za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i rediteljski talent, a on će održati i masterklas, na kom će pričati o bogatoj karijeri i umeću.

Torturo će se pojaviti i na specijalnoj projekciji kultnog filma braće Koen „Barton Fink“, u kojem igra naslovnu ulogu. Slavni glumac je sarađivao s brojnim rediteljima, poput Spajka Lija („Učini pravu stvar“ i „Ljubavna groznica“), Martina Skorsezea („Boja novca“), Roberta Retforda („Kviz“), Nanija Moretija („Moja majka“), Roberta de Nira („Dobri pastir“)… Radio je i na ovim prostorima, glumeći 2004. u filmu „Tajni prolaz“ reditelja Ademira Kenovića.

John Turturro Foto:promo Maarten de Boer

U znak priznanja za njen izvanredan doprinos filmskoj umetnosti, i glumica Meg Rajan dobiće „Počasno srce Sarajeva“. Holivudska zvezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, pridstaviće posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine „Stigla vam je pošta“ u Letnjem kinu Coca-Cola. Poznata glumica pozdraviće publiku na istom mestu gde je ovaj film prikazan pre 25 godina, na 5. Sarajevo film festivalu.

Ona će takođe održati masterklas, koji će biti posebna prilika za uvid u ključne aspekte njene karijere, ali će predstaviti i svoj novi film „What Happens Later“, koji će takođe biti prikazan na festivalu.

Meg Rajan Foto: DNPhotography/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

U osmom izdanju „Pretpremijera serija“ na Sarajevo film festivalu biće predstavljeno sedam projekata s područja bivše Jugoslavije, među kojima je i “Sablja” u režiji Gorana Stankovića i Vladimira Tagića. Serija je zasnovana na stvarnim događajima koji su se dogodili u Srbiji 2003. godine, kada je srpski premijer Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade.

U ovom programu biće predstavljene serije “Bijeli put” kreatora Emira Imamovića Pirekta, „Komar“ Timura Makarevića, „Kotlina“ Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, „Nobelovac“ Tihomira Stanića, Vladimira Roganovića i Ivana Velisavljevića, kao i „Princ iz Eleja“ Dušana Vranića, Elme Tataragić, Enesa Zlatara i Amre Bakšić Čamo, te „Tender“ Srđana Vuletića.

Celokupan program se može naći na zvaničnom sajtu Sarajevo film festivala.

Bonus video: Poslednje pripreme za Sarajevo film festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar