Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia; HBO / Hollywood Archive / Profimedia; Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia; Sony Pictures Entertainment (SPE / AFP / Profimedia; Marvel Entreprises / Twentieth c / AFP / Profimedia

Džejmi Li Kertis, Alek Boldvin, Mendi Mur, samo su neki od glumaca koji su pozdravili na društvenim mrežama današnje konačno okončanje štrajka i postizanje preliminarnog sporazuma koji je postigao sindikat glumaca SAG-AFTRA sa holivudskim studijima.

Glumci su pozitivno odgovorili na dogovor, a Zek Efron ga je opisao kao „neverovatan“ nakon premijere rvačkog filma „Gvozdena kandža“.

Oskarovka Oktavija Spenser napisala je na društvenim mrežama: „Ko još trenutno pleše??? Spremni za rad sada kada je štrajk završen! Čestitamo i hvala našem sagaftra pregovaračkom odboru!”

Džejmi Li Kertis je na Instagramu objavila da se „upornost isplati“, a zvezda „Ovo smo mi“ Mendi Mur rekla je u svojoj Instagram priči: „Vratimo se poslu, prijatelji!“

Dodala je: „Hvala sagaftra pregovaračima i rukovodstvu što ste nas doveli do cilja! Zahvalnost je stav!”

Alek Boldvin je uputio svoje „čestitke svima koji su uradili ovaj veliki posao u ime članova“, u objavi na Instagramu, prenosi „Holivud reporter“.

Udruženje pisaca Amerike (VGA) prekinulo je svoj odvojeni štrajk u septembru, nakon skoro pet meseci. Procenjuje se da je kombinacija štrajkova glumaca i pisaca do sada koštala kalifornijsku ekonomiju više od 6,5 milijardi dolara, navodi Deadline.

Gradonačelnica Los Anđelesa Karen Bas pozdravila je „fer sporazum“ i rekla da su štrajkovi pogodili „milione“ u Los Anđelesu i širom zemlje.

Iako holivudske zvezde glumci zarađuju milione dolara, mnogi manje poznati izvođači često se bore da prežive, posebno usred rastuće inflacije i promena u industriji.

Podsetimo, članovi SAG-AFTRA započeli su štrajk sredinom jula tražeći povećanje minimalnih plata, udeo u prihodima od striming usluga i zaštitu od zamene „digitalnim replikama“ koje generiše veštačka inteligencija (AI). Sindikat je saopštio da su pregovarači postigli preliminarni dogovor o novom ugovoru sa Alijansom filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP), koja predstavlja Volt Dizni, Netfliks i druge kompanije.

Foto-.USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ovaj napredak znači da Holivud može da se vrati punoj proizvodnji prvi put od maja, kada članovi sindikata glasaju za ratifikaciju sporazuma u narednim nedeljama. Glumci su imali slične brige kao i filmski i televizijski scenaristi, koji su tvrdili da je kompenzacija za glumce iz radničke klase opala kako je zaživeo striming, što je otežavalo zaradu za život u gradovima kao što su Los Anđeles i Njujork, piše „Gardijan“.

Serije na striming platformama nisu nudile glumcima iste isplate kao u periodu kojem su glumci uživali tokom procvata TV emitovanja. Izvođači su takođe postali uznemireni napretkom veštačke inteligencije, za koji su se plašili da bi mogli da dovedu do toga da studiji manipulišu njihovim licima bez dozvole ili da ljudske glumce zamene digitalnim slikama.

Mnoga filmska i televizijska snimanja su obustavljena kada je Udruženje američkih scenarista (VGA) proglasilo štrajk u proleće. Dok su se članovi VGA vratili pisanju scenarija krajem septembra, prekid rada SAG-AFTRA ostavio je mnoge produkcije “u mraku”.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Poslovi koje su sindikati glumaca i pisaca postigli ove jeseni „predstavljaju kapitulaciju najvećih holivudskih kompanija“, objavio je Njujork tajms, i ozbiljni preokret za šefove studija koji su mislili da će sindikati biti „relativno usklađeni“. AMPTP je u svom saopštenju naveo da je „zadovoljan što je postigao sporazum i da se raduje što će industrija nastaviti rad na pričanju sjajnih priča“.

Koje serije i filmovi su bili pogođeni štrajkom i kada se očekuju premijere

Iako je štrajk pisaca imao trenutne, vidljive efekte za gledaoce, uključujući višemesečnu suspenziju emisija kasno uveče poput “Saturday Night Live”, uticaj odsustva glumaca nije bio odmah očigledan. Međutim, u poslednje vreme sve je vidljivije. Odložene su premijere mnogih serija i filmova. Brojni naslovi čekaće se do 2025. godine.

Sada kada je postignut dogovor, glumci bi mogli brzo da se vrate na filmske setove gde su produkcije bile pauzirane, uključujući “Deadpool 3”, “Gladiator 2” i “Wicked”. Takođe, kako “Deadline” piše u “sedlo” se vraćaju i ekipa “Bitlđusa 2”, kao i “Juror 2” Klinta Istvuda i “Venom 3”.

Dedpul
Dedpul; Foto: RUBA / Backgrid UK / Profimedia

Drugi filmovi i serije će ponovo započeti snimanje kada pisci koji su se nedavno vratili na posao završe scenarije.

Premijere Disney/Marvel’s “Blade”, “Dune: Part Two” i “Fantastic Four” su odloženi za nekoliko meseci, dok su “Avengers: The Kang Dynasty” i “Avengers: Secret Wars” odloženi za godinu dana. Snimanja za sledeću godinu zakazali su Diznijev “Tron 3”, “Minecraft”, “Mortal Kombat 2”…

Foto: Warner Bros / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

S obzirom da su mnogi projekti čekali, raspored se zgusnuo, te će Pedro Paskal biti u problemu jer treba da snima “Last of us 2” i “Gladiator”.

Akcioni rimejkovi Diznijevih animacija “Moana” i “Lilo i Stič” takođe su pogođeni ovim štrajkom, kao i “Avatar” Džejmsa Kamerona i “Padington u Peruu”.

Kraj štrajka bi takođe u potpunosti oslobodio glumce da se vrate na crvene tepihe, razgovore i podkastove, kako se približava sezona holivudskih nagrada. Jedina velika dodela nagrada na koju je štrajk direktno uticao bila je dodela Emija, koja je pomerena sa septembra na januar. Sada će moći da se krene u uobičajene jesenje kampanje za Oskara.

Kraj štrajka usledio je nekoliko sati nakon što su izvršni direktor Diznija Robert Iger i izvršni direktor Warner Bros Discovery David Zaslav prijavili svoje najnovije izveštaje o zaradi. Oba direktora su izjavila da se nadaju da će štrajk uskoro biti rešen. Diznijeve akcije su porasle na osnovu njegovog izveštaja, u kojem se navodi da je njegov neto prihod skočio 63% na 264 miliona dolara u kvartalu koji je završen 30. septembra, u odnosu na 162 miliona dolara godinu dana ranije. Warner Bros Discovery je prijavio gubitke i zabeležio je pad akcija od 19% u sredu. Zaslav je rekao da je poslednja ponuda studija za Sag-Aftra „ispunila praktično sve ciljeve sindikata i uključuje najveće povećanje plata u poslednjih 40 godina“.

Bonus video: Šta je iza štrajka u Holivudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar