Stefan Milenković Foto: Nebojša Babić/Nova.rs

Čuvena Koncertna dvorana u Kolarčevoj zadužbini proslavlja 90 godina kontinuiranog rada. Zgrada na Studentskom trgu br. 5 počela je sa radom otvaranjem Velike dvorane 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije kojom je dirigovao Stevan Hristić, a do današnjeg dana održano je 18.373 koncerta. Među solistima nastupali su slavni Sergej Prokofjev, Artur Rubinštajn, Svjatoslav Rihter, Ivo Pogorelić, Herbert fon Karajan, Miša Majski, Maksim Vengerov, kao i Stefan Milenković koji je za naš portal evocirao uspomene na svoje prve koncerte, ističući "posebnost akustike i emocije u ovoj jedinstvenoj sali." 

– U svakom smislu sam odrastao na Kolarcu – kao muzičar i kao čovek. To je moja muzička kuća. Prosto ne mogu da zamislim svoj život bez Kolarca. Velika dvorana je uvek igrala centralnu ulogu u mojoj karijeri. Od prvog koncerta do sada, svaki put osećam visoki emotivni naboj jer je to i moj rodni grad. Svako iskustvo i svaki koncert se duboko urezao u moju ličnost i ugradio u moju karijeru – kaže Milenković i dodaje:

Kolarčeva zadužbina Foto:Promo/Kolarac

– To je naša glavna dvorana u Beogradu gde ljudi udišu muziku, gde osećaju te note i izvođače koji se decenijama nižu – i to ne bilo koji – nego najveći u istoriji muzike. Kolarac je spomenik kulture. Dvorana ima specifičnu akustiku koja je fenomenalna za klasičnu muziku, a sala je topla, ona vas obuhvata i grli kada svirate tu. Naravno, ono bez čega nijedna koncertna sala ne bi bila to što jeste – publika! Ona zaokružuje celokupunu sliku. Beogradska publika je srdačna, dolazi sa razumevanjem, znanjem i žarom na svaki koncert. Sve to zajedno čini Koncertnu salu Kolarca jedinstvanom kod nas!

Član Saveta Centra za muziku dr Srđan Teparić naveo je da posle 90 godina ne možemo a da se ne zapitamo koliko je u Velikoj dvorani Kolarca ostalo emocija, uzdaha oduševljenja i svega onoga što muzika donosi.

– Iz nekog razloga često propuštamo da istaknemo pojedine jubileje, a svaki koji je vezan za Kolarčevu zadužbinu od ogromnog je značaja jer doprinosi dostojanstvu zemlje u kojoj živimo – ističe Teparić, i dodaje da je Beograd nezamisliv bez ove institucije.

Bonus video: Stefan Milenković: Biće to klasika klasike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar