Nemanja Radulović održaće večeras koncert sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini, a ekipa portala Nova.rs imala je priliku da nakon generalne probe porazgovara sa violinistom svetskog glasa za čiji su nastup karte planule za svega nekoliko minuta.

Večeras će prvi put u Beogradu izvesti čuveni „Koncert za violinu i klavir“ Pjotra Iljiča Čajkovskog, a na početku kroz osmeh kaže:

– Jako sam uzbuđen. Jedva čekam da izađam na scenu, jedva sam čekao i jučerašnju probu sa Beogradskom filharmonijom. Koncert je u meni omiljenoj sali i svaki put je posebno osećanje jer imam poseban odnos sa srpskom publikom!

Nemanja Radulovic Beogradska filharmonija
Nemanja Radulović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kako otkriva, pre svakog koncerta voli da „natenane prođe kompoziciju od početka do kraja i da u glavi projektuje scene kako bi želeo da bude na koncertu.“

– Ali, to uglavnom ne bude kako mi zamislimo jer je koncert specijalan momenat i osećaj. Ima mnogo više adrenalina, jedna sekunda izgleda kao cela večnost – kaže Radulović.

Nemanja Radulovic Beogradska filharmonija
Nemanja Radulović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Komentarišući aktuelnu situaciju u celom svetu, kaže da je uticala mnogo na sve, ali i da je imao priliku da se odmori.

– Cela ova situacija me je odmorila od nekih stvari koje su mi zauzimale misli. Svima je bila lekcija na neki način. U odnosu na ono što smo svi mi preživeli dosad, pogotovu devedesetih godina, čini mi se kao da smo bili spremni na te vanredne situacije. Mislim da je mnogo teže mladima, pogotovo tinejdžerima. Mi smo ipak spremniji za ovakva vremena – kaže Nemanja i dodaje:

– Muzika mi je dosta pomagala, doduše prvih par meseci uopšte nisam svirao, to mi je nekako bilo važno – da se malo odaljim od instrumenta. Međutim, mnogo sam slušao muziku, Mocarta od klasike, ali i svašta sa svetske muzičke scene.

Radulović je u Beograd stigao juče na prvu probu sa Beogradskom filharmonijom, čiji muzicari su violinistu dočekali velikim aplauzom, a dirigent Danijel Rajskin rekao je: „Stigao je kralj Nemanja!“ Na pitanje kako se oseća kada ga nazivaju kraljem i Paganinijem 21. veka, Radulović kroz smeh kaže:

– Meni je to smešno zaista. Video sam na društvenim mrežama natpise: „Stigao kralj“, zaiste se ne osećam tako. Setim se šta sam radio par sati pre toga i apsolutno ne mogu da se poistovetim sa tim nazivima. Ono što me je svakako naučila cela ova situacija je da živim u trenutku i da iskoristim svaki momenat – ističe violinista.

Nemanja Radulovic Beogradska filharmonija
Nemanja Radulović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Radulović večeras nastupa sa Beogradskom filharmonijom osmi put u karijeri, sa kojom je debi imao davne 1997. kada je imao samo 12 godina. Rajskin je predvodio nastup Nemanje sa Filharmonijom na Kolarcu 2016. godine nakon čega je usledilo zajedničko gostovanje u Moskvi, u čuvenoj Sali Čajkovski povodom otvaranja koncertne sezone Moskovskog simfonijskog društva. Uz to, Radlović i Filharmonija su nastupali zajedno na prošlom Bemusu.

Na večerašnjem koncertu na repertoaru su kompozicije – Florens Prajs „Andante moderato za gudače“, P.I. Čajkovski „Koncert za violinu i orkestar“ i L. van Betoven „Simfonija br. 1“.

Bonus video: Radulović na BEMUS-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar