Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić poručila je da će Međunarodni beogradski sajam knjiga i naredne godine biti organizovan na istom mestu iako, prema rečima nekih od sagovornika "Danasa", na osnovu informacija kojima raspolažu, to nema baš mnogo veze sa realnošću.

Do 2027. godine neće biti rušenja, ali će se koliko od 1. decembra ili početkom naredne godine krenuti sa pripremanjem terena za to i Beograd će dobiti još jedno gradilište ili rušilište, kako je kome draže, u kome će impozantno i jedino zaštićeno zdanje jedinstvenog arhitektonskog sajamskog kompleksa Hala 1 izgubiti svoju svrhu, a manifestacija sajma knjiga biti praktično neodrživa, piše „Danas“.

Pisac i vizuelni umetnik Dejan Atanacković podseća da ima nečeg neobičnog u optimističkom obraćanju potparolke Sajma imajući u vidu stanje stvari.

– Mi smo čuli onu nasmejanu PR predstavnicu Sajma, koja je umirujućim i veselim glasom, a to je posle ponovila i direktorka sajma Danka Selić, obavestila javnost da se hale sajma neće rušiti naredne četiri godine i da je sve spremno za manifestacije tokom 2024. godine, kao da o svemu tome postoje informacije na sajtu sajma. Ja sam pogledao i tamo su manifestacije do maja 2024. godine tako da sajma knjiga, za koji su oni rekli da će se sigurno održati, nema. Međutim, i direktorka i PR Sajma su propustile da spomenu pripreme za rušenje pristupa sajmu i okolnih zgrada što je praktično evidentno sada kroz rušenje sajamskih magacina, a od 1. decembra je rok i da se splavovi uklone sa priobalja, te će prvi bageri doći upravo na taj deo – između Sajma i reka – objašnjava Dejan Atanacković dodajući da je naš Sajam jedno od retkih zdanja u svetu ovakvog tipa koji se prostire duž reke što je takođe još jedna njegova bitna odlika.

Naša cenjena istoričarka umetnosti Irina Subotić smatra da su planovi sa rušenjem svih objekata na Beogradskom sajmu, sem Hale 1, „još jedan vid najstrašnije agresije na naš grad i njegov identitet, istoriju, kulturu…“

– Ceo ambijent Sajma ugrađen je u opštu memoriju kao prostor modernizacije, povezivanja sa najznačajnjim krugovima u svetu pre svega kulture, tačnije kao mesto susreta vrhunskih kulturnih i umetničkih vrednosti, a istovremeno prikazivanja najvećih dostignuća i uspeha u oblastima nauke, tehnike, tehnologije, ekonomije, međunarodnih veza i svih naših i svetskih uspeha – podseća Irina.

Prema njenim rečima, ovde se posebno ističe Hala 1, koja će izgubiti svoj kontekst, koja će postati neprimetna i obezvređena ukoliko se oko nje sve poruši a niknu nove zgrade koje ovom prostoru ni po čemu ne pripadaju.

Bonus video: Poslednji Sajam knjiga pod kupolom Hale1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar