„Nije prvi put da se reditelji i producenti sukobljavaju“

Kultura 18. avg. 202017:37 > 17:46
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Stalo nam je da film "Košare" bude što bolji i posredovali bismo u razgovorima između reditelja Balše Đoga i producenata da bi se snimanje nastavilo, ističu u Filmskom centru Srbije. Nije ovo prvi put da se reditelj i producenti razmimoiđu i sve naše ranije medijacije da se dogovor postigne bile su uspešne, navode u ovoj ustanovi koja je i finansijski pomogla snimanje ovog filma.

– Čuo sam se juče sa Balšom Đogom i video na njegovom profilu na Fejsbuku da je došlo do neslaganja pri snimanju „Košara“. Reditelj možda očekuje medijaciju Filmskog centra Srbije, možda je očekuju i producenti, ali zvanični zahtev nismo dobili ni od njega ni od njih – kaže Gordan Matić, direktor FCS.

Matić kaže da to ne bi bio prvi put da FCS posreduje u razgovorima da bi se prevazišli problemi na snimanju, da je on sam učestvovao četiri puta u medijacijama i da su one svaki put bile uspešne. Medijacija FCS je, inače, predviđena i ugovorima o finansiranju koje filmadžije sklapaju sa ovom ustanovom.

Direktor FCS Gordan Matić/Foto Bojan Petrović/Kombank Dvorana

– Stalo nam je da film „Košare“ bude što bolji. Promene u ekipi, budžetu ili nazivu filma takođe se prijavljuju Filmskom centru Srbije, tako da očekujemo da će nam se javiti. Ovo nije prvi put da se dešavaju razmimoilaženja između autora i producenata, dešavalo se to i sa nekoliko drugih ostvarenja. Dosadašnje medijacije su uvek uspevale. Tema filma „Košare“ je osetljiva, radi se o projektu od nacionalnog značaja, i u njega je uložen novac poreskih obveznika. Želimo stoga da zaštitimo i uloženi novac, i reditelja, i producente – ističe Matić.

Reditelj „Košara“ Balša Đogo objavio je na svom profilu na Fejsbuku da je snimanje prekinuto, a da su mu producenti poslali „ultimativni zahtev da promeni scenario i učini ga u toj meri ‘lakšim’ da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi“, navodeći da nema nameru da menja scenario koji su „čitali svi u ministarstvima, sve komisije, glumci i borci sa Košara, i svi su stali iza njega“.

Snimanje „Košara“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Balše Đoga počelo je sredinom jula u Leskovcu i okolini, a uloge u filmu igraju Jovan Jovanović, Svetozar Cvetković, Viktor Savić, Luka Grbić, Nikola Kojo, Milica Stefanović, Miloš Samolov, Mladen Sovilj, Milena Radulović, Milorad Kapor, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić…

Film se, kako je najavljeno u junu na konferenciji u Vladi Srbije, bavi bitkom na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO koje su u to vreme bombardovale našu zemlju. Balši Đogu, reditelju serije „Pet“ i nekoliko epizoda „Pozorišta u kući“ ovo je debitantski igrani film. Prethodno je bio i pomoćnik reditelja na brojnim serijama i filmovima.

Komentari

Vaš komentar