Viktor Savić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

U seriji i filmu "Košare" Balše Đoga, o borbama između pripadnika vojske SR Jugoslavije sa jedne i pripadnika OVK, uz podršku NATO avijacije sa druge strane, vođenim 1999. godine na Kosovu, Viktor Savić igra jednu od glavnih uloga.

Na konferenciji za medije juče je u Vladi Srbije najavljen početak snimanja serije i filma „Košare“ u produkciji „Omega Production“, uz podršku MTS i Filmskog centra Srbije.

Između ostalih, konferenciji su prisustvovali reditelj i jedan od scenarista Balša Đogo i glavni glumci Svetozar Cvetković, Viktor Savić, Luka Grbić i Jovan Jovanović.

Radnja prati zbivanja na karauli Košare, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije, od proleća 1998. do leta 1999, iz ugla mladih vojnika koji su tu poslati da služe rok.

– Jovan će igrati Makija, glavnog junaka, Luka Grbić igra Šukija, Viktor je njegov stariji brat a Cvele je general čiji prijatelj vodi ove momke na Košarama – otkrio je Đogo.

Viktor Savić je, kao i njegove mlađe kolege, istakao da mu je čast da učestvuje u projektu od nacionalnog značaja, da veruje u njegovu istinitost i značaj za sve nas.
– Ja se za ovu ulogu pripremam od kada sam se rodio. Sve što ima veze sa Srbijom, sa našim nacionalnim identitetom, pričama i predanjima koje slušam od kad sam se rodio, za to smo spremni. Za scene bitki ćemo se tek pripremiti ali ona najbitnija priprema je obavljena – rekao je Savić i nastavio:

#related-news_1

– Mnogo važnije od toga kako će ova priča promeniti mišljenje drugih o nama jeste kako će promeniti naše mišljenje o nama, jer ne priča se ovakvih priča često i na pravi način. Zato osećamo toliku odgovornost da se ovakve teme ispričaju istinito, najviše zbog nas samih – poručio je Viktor.

Luka Grbić, koji se nije ni rodio kada se radnja iz „Košara“ odigrava, kaže da ne bi bilo pametno kada bi zaboravio na sve što je bilo pre njega.
– Bilo bi lepo da se moja genracija upozna sa tim na neki drugi način, ne samo preko papira i na intertnetu. Mislim da će ovo biti lep spomenik generacijama koje dolaze. Mislim da imamo na šta da budemo ponosni i da treba da negujemo tu tradiciju – zaključio je Grbić.

Prva klapa filma trebalo bi da padne 28. juna a premijera filma planirana je za februar 2021.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare