Ministar kulture Vladan Vukoavljević i premijerka Ana Brnabić u pozadini /Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Samostalni umetnici su inicijativu da im se isplati novčana pomoć i za naredna tri meseca pošto ne mogu da rade zbog koronavirusa, dočekali rečima da im je drago što neko o tome razmišlja, ali da u takva obećanja ne veruju sve dok ne vide po 30.000 dinara za mart, april i maj, što im je obećano pre više od mesec dana. Štaviše, neki od njih pomišljaju i da od tog novca neće biti ništa, te da su to samo političke igre i predizborna obećanja.

Premijerka Ana Brnabić obećala je još 6. maja da će samostalnim umetnicima, kojima je egzistencija ugrožena jer zbog pandemijske krize tokom proleća nisu bili u prilici da rade i zarade za život, biti isplaćena finansijska pomoć od po 30.000 dinara za mart, april i maj. Dan kasnije Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se opredeljuje bespovratna pomoć za 2.353 umetnika sa tim statusom. Međutim, ni posle više od mesec dana novca na njihovim računima nema. Samostalni umetnici sad već misle da se neko poigrava sa njihovim strpljenjem, a sve češće čuju se sumnje i da se radi tek o predizbornom obećanju.

U međuvremenu je pomoć samostalnim umetnicima, ali i njihovim kolegama koje još nemaju taj status, ali su honorarno angažovani u ustanovama kulture pod ugovorima, a takođe ne mogu da rade, bila i jedna od tema sastanka predstavnika profesionalaca iz različitih oblasti kulture okupljenih oko udruženja „Kreativna Srbija“ sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima resornog ministarstva.

– Predstavnici Vlade rekli su da je krenula isplata za prva tri meseca, a mi smo predložili da se nastavi sa kontinuiranom podrškom samostalnim umetnicima i u naredna tri meseca, ali da time budu obuhvaćeni i umetnici koji nemaju taj status, a imaju ugovore. To se odnosi mahom na mlade umetnike koji još nisu stekli uslove za članstvo u udruženjima. Potrebno je uspostaviti kriterijume za sve. A briga za mlade umetnike u ovom trenutku je i najvažnija, jer će oni u budućem periodu igrati glavne uloge i nositi repertoare. U Vladi Srbije rekli su da se taj predlog mora najozbiljnije razmotriti da bi se nešto preduzelo. Mi ćemo pomoći tu iskustvima, ne samo iz Srbije, nego i drugih zemalja. Osim toga, to ne bi trebalo da ostane samo u domenu socijalnih mera, potrebno je naći i način oni mogu da nastupaju i tokom leta – rekao je za Nova.rs reditelj Nebojša Bradić, predsednik „Kreativne Srbije“ nakon razgovora u Vladi.

Nebojša Bradić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Taj predlog je, prema našim saznanjima, na sastanku „prihvaćen sa razumevanjem“, s tim što su predstavnici vlasti naveli da trenutno ne postoji odgovarajući model da bi se sa isplatom pomoći samostalnim umetnicima nastavilo i naredna tri meseca, ali su preuzeli na sebe da ga pronađu.

Međutim, samostalni umetnici ukazuju i na to da oni on prvobitno obećane pomoći, za koju je novac, prema saopštenjima iz Vlade Srbije i Ministarstva kulture, već obezbeđen i prosleđen lokalnim samoupravama, još nisu videli ni dinara.

Saglasni smo sa predlogom da se isplati pomoć samostalnim umetnicima i za naredna tri meseca, ali prvo da vidimo novac za mart, april i maj obećan još pre mesec dana, kažu vizuelni umetnici Milica Ružičić i Branko Milisković ispred grupe svojih kolega koji su u tom statusu.

– Ako isplata finansijske podrške samostalnim umetnicima ne krene pre izbora, može da se dogodi i da je ne bude. Sve to što čujemo deluje kao prazno predizborno obećanje. Nažalost, i ovo odlaganje isplate je rizično u tom smislu, jer se plašim da je, ako ne počne pre izbora, onda možda neće ni biti – kaže slikarka i vajarka Milica Ružičić.

Milisković dodaje i da umetnici ne mogu da se oslone ni na čija obećanja, podsećajući da, ne samo što nije bilo uplate novca, nego mu ni na pismo upućeno Ministarstvu kulture niko nije odgovorio. Umetnici se raspituju kod svojih udruženja kada će novac biti uplaćen, ali ni u udruženjima to ne znaju da im kažu.

Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja poslao je krajem juna svojim članovima da obaveštenje da je „došlo do izvesnog zastoja u uplati pomoći po Odluci Vlade Republike Srbije od 7. maja zbog složenosti administrativne procedure“. Ta „složena procedura“ značila je, kako smo već pisali, da je lokalnim samoupravama novac za isplatu pomoći prenet u neto iznosu, umesto u bruto, pa je ostalo otvoreno pitanje ko će platiti porez na taj iznos i to je tada ostalo da se reši. Tada je usledila i igra brojki. Iz Ministarstva su tada naveli da je Vlada prvo 7. maja „donela zaključak o isplati neto iznosa i 35 jedinica lokalnih samouprava dobilo je sredstva u neto iznosu“, a da je potom, 28. maja, „Vlada donela novi zaključak o isplati bruto iznosa i dan kasnije poslat je mejl u sve 44 jedinice lokalne samouprave da će im sredstva biti isplaćena u bruto iznosu“. Potom je, naveli su u Ministarstvu, „1. juna sačinjeno devet ugovora na bruto iznos za devet lokalnih samouprava, među kojima je i Beograd“ (što je razlika između 35 i 44 jedinice lokalne samouprave iz zaključaka iz maja), a da se „trenutno rade aneksi za 35 opština koji se odnose na razliku između neto i bruto iznosa“. To je bilo 3. juna.

Potom je, 11. juna, Tanjug preneo navode iz Ministarstva da će se novac za isplatu pomoći samostallim umetnicima naći tokom ove nedelje „naći će se na raspolaganju 20 jedinica lokalne samopuprave“. Na naše pitanje kojih je to 20 jedinica, šta je sa preostale 24 jedinice i kada samostalni umetnici mogu da očekuju novac, iz Ministarstva nam je odgovoreno samo da je „realizacija postupka u toku“ i da će „javnost biti blagovremeno obaveštena kada čitava procedura bude okončana“.

Na pitanje kakav je stav Ministarstva o predlogu predstavnika udruženja „Kreativna Srbija“ iznetom na sastanku sa premijerkom, da se nastavi sa isplatom pomoći i tokom leta, rečeno nam je samo da je „Ministarstvo saglasno sa stavovima predstavnika Vlade koji su izneti na tom sastanku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare