Posle sastanka u Vladi: Kultura na jesen može da padne

Kultura 11. jun. 202017:12 > 12. jun. 2020 16:52
Podeli:
Nebojša Bradić, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naša kultura je trenutno kao avion bez goriva. Ako ne bude goriva, ona će na jesen da padne. Tu dramu hoćemo da predupredimo razgovorima i ovo je bio poslednji trenutak da se na to ukaže, kaže reditelj Nebojša Bradić, predsednik „Kreativne Srbije“ nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika ovog udruženja sa premijerkom Anom Brnabić.

Predstavnici Udruženja „Кreativna Srbija“, Nebojša Bradić, Zoran Hamović i Maja Vukadinović sastali su se juče sa premijerkom Anom Brnabić da „ispred određenog dela kulturnog i kreativnog sektora u Srbiji“ ponude rešenja za trenutne i moguće probleme istaknute na javnoj debati „Кultura posle virusa“ nedavno u beogradskom „Dorćol Platzu“.

– Za nas je važno da Vlada Srbije prepozna ogromnu opasnost i zato smo i išli na razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i njenim saradnicima iz sektora kulture. Predočili smo na sastanku da je za nama tri meseca tokom kojih su ustanove kulture bile zatvorene i to u vrhuncu sezone, što znači otkazanih 1.100 predstava, 500 književnih događaja, 450 izložbi, brojni koncerti… Sve te događaje inače vide i čuju stotine hiljada posetilaca, što ujedno znači i milione dinara izgubljenih prihoda. Sada smo suočeni i sa najmanje još tri meseca kada će dvorane biti zatvorene. Institucionalna pozorišta i druge ustanove kulture su u nešto povoljnijem položaju, jer će zaposleni biti zbrinuti, dobijaće plate do kraja godine, ali su veliki problem privatne ustanove i nezavisne produkcije koje su takođe važne u sektoru kulture i ako tu ne bude podrške države, nema nade da će one na jesen biti otvorene – kaže Bradić i dodaje da je „posebno alarmantna situacija sa Kolarčevom zadužbinom, Madlenijanumom i drugim prostorima sa utvrđenim godišnjim planovima“.

On ističe da je zato posebno važna hitna finansijska podrška Vlade, da bi se pomogle organizacije koje ne dobijaju dotacije od države, posebno u ovim uslovima u kojima su konkursi odloženi ili, što je slučaj sa gradskim konkursom za kulturu, ukinuti.

– Zato je fokus bio na neophodnoj finansijskoj pomoći, u skladu sa iskustvima iz država Evrope ili regiona. Predložili smo Vladi Srbije da pokrije gubitke i nadoknade gubitke nastale kao posledica zabrane rada, kao i kompenzaciju organizacijama koje ne pružaju usluge na fizičkoj lokaciji, ali su pretrpele gubitke veće od 60 odsto – navodi Bradić.

„A šta ako bude drugog talasa korone?“

Bradić kaže i da se često u javnosti postavljalo pitanje zašto baš pomoći kulturi, a ne nekome drugom.
– Naš sektor ne može da funkcioniše ako nema sezone, a kulturni radnici, bilo da su „na plati“ ili rade kao frilenseri rade sezonski. Sada je zatišje i sva je prilika da do kraja leta neće biti u prilici da zarade, a šta u slučaju drugog talasa korone? Prihodi će im biti nedostupni i duže – napominje predsednik „Kreativne Srbije“.

Nebojša Bradić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Upitan da li su tema razgovora bili i samostalni umetnici, s obzirom na to da im još nije isplaćena obećana pomoć od tri puta po 30.000 dinara, Bradić odgovara potvrdno.

– Predstavnici Vlade rekli su da je krenula isplata za prva tri meseca, a mi smo predložili da se nastavi sa kontinuiranom podrškom samostalnim umetnicima i u naredna tri meseca, ali da time budu obuhvaćeni i umetnici koji nemaju taj status, ali imaju ugovore. To se odnosi mahom na mlade umetnike koji još nisu stekli uslove za članstvo u udruženjima. Potrebno je uspostaviti kriterijume za sve. A briga za mlade umetnike u ovom trenutku je i najvažnija, jer će oni u budućem periodu igrati glavne uloge i nositi repertoare. U Vladi Srbije rekli su da se taj predlog mora najozbiljnije razmotriti da bi se nešto preduzelo. Mi ćemo pomoći tu iskustvima, ne samo iz Srbije, nego i drugih zemalja. Osim toga, to ne bi trebalo da ostane samo u domenu socijalnih mera, potrebno je naći i način oni mogu da nastupaju i tokom leta – kaže Bradić.

Novac za Fond za kulturu od akciza ili igara na sreću

Predsednik „Kreativne Srbije“ kaže da su oni na sastanak sa premijerkom išli kao predlagači, da govore i o palijativnim, ali i o strateškim merama.

– Osnivanje Fonda za kulturu je naš predlog koji je naišao na dobar odjek. Taj fond bi mogao da obezbedi spasonosni paket za kulturu, ali njegovo osnivanje zahteva vreme. To je način na koji bi celokupan budžet za kulturu, koji je sa 0,70 odsto sada i dodatno smanjen, mogao da bude uvećan. Ako se već procenat izdvajanja za kulturu ne može povećati, važno je to učiniti na drugi način. Takve fondove, pod tim ili drugim imenom, poput saveta, imaju i mnoge druge zemlje. Kod nas postoji pandan tome u drugoj oblasti, kao Fond za nauku. Novac za Fond za kulturu mogao bi se obezbediti od akciza, izdvajanjem procenta od igara na sreću, donacijama i slično. To jeste posao za narednu vladu, ali i mi govorimo o budućnosti – navodi Bradić.

On potvrđuje i da su predstavnici platforme „Srbija stvara“ predstavili „određene inicijative koje su oni pokrenuli“.

– Svi pripadamo kulturi i za mene je to jedina partija. Važno je olakšati ovu situaciju i pomoći stvaraocima iz svih oblasti koji su sada u neizvesnosti – zaključuje Bradić.

Komentari

Vaš komentar