Ana Brnabić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Vlada Srbije izdvojiće sutra na sednici 211,7 miliona dinara iz budžeta za pomoć samostalnim umetnicima, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na sednici Skupštine Srbije, prenela je agencija Fonet.

Premijerka je rekla da će zaključkom Vlade preko lokalnih samouprava samostalnim umetnicima biti isplaćena pomoć iz budžeta od 30.000 mesečno za period od tri meseca  i najavila da će biti raspisan poseban konkurs za samostalne umetnike, piše Fonet.

Umetnička udruženja i organizacije su, čim su zbog pandemije zatvorene ustanove kulture i otkazani programi, apelovali na Ministarstvo kulture i Vladu da nađu načina da se pomogne samostalnim umetnicima koji su, budući da su sprečeni da rade, dovedeni na rub egzistencije.

I Ministarstvo kulture predložilo je Vladi da obezbedi pomoć za 2.373 samostalna umetnika od po 30.000 dinara mesečno u naredna tri meseca. Na to su se u Nemanjinoj prethodno oglušili i uredbom o rebalansu obezbedili 5,1 milijardu evra za saniranje posledica koronavirusa, ali ni dinara za sektor kulture. Takva odluka izazvala je pravi odijum među umetnicima.

Umetnici su potom počeli solidarno da pomažu ugroženim kolegama, a više organizacija pokrenulo je i peticije da se nađe rešenje za „samostalce“. Peticiju koju su preko Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pokrenuli poznati umetnici za samo nekoliko dana potpisalo je više od 5.000 građana, saopšteno je iz UZUS-a.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović nakon neuspešnog obraćanja ministru finansija Siniši Malom, u izjavi za naš portal najavio je da će strukovna udruženja umetnika pisati predsednici Vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare