Ana Brnabić, Zoran Hamović, Nebojša Bradić, Maja Vukadinović, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON, Medija centar, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Položaj samostalnih umetnika i osnivanje Fonda za kulturu bile su samo su neke od tema današnjeg sastanka premijerke Ana Brnabić sa predstavnicima udruženja "Kreativna Srbija" i Ministarstva kulture i informisanja da bi bio započet dijalog i saradnja na rešavanju problema u kulturnom i kreativnom sektoru nastalih kao posledica pandemije koronavirusa.

Pored problema nastalih kao direktna posledica pandemije, odnosno posledica zabrane okupljanja i održavanja masovnih manifestacija, na sastanku je bilo reči i o rešavanju višedecenijskih problema, ali i poboljšanja aktivnih mera podrške u kulturnom i kreativnom sektoru u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka koji je portal Nova.rs ekskluzivno najavio prošle nedelje.

Predstavnici Udruženja „Кreativna Srbija“, Nebojša Bradić, Zoran Hamović i Maja Vukadinović, došli su na sastanak „ispred određenog dela kulturnog i kreativnog sektora u Srbiji“, nudeći rešenja za trenutne i moguće probleme koji su istaknuti na javnoj debati „Кultura posle virusa“, održanoj nedavno u organizaciji ovog udruženja u beogradskom „Dorćol Platzu“. Na sastanku su, kako saznajemo, obrazloženi predlozi koje su na debati formulisali stručnjaci i profesionalci iz oblasti kulture.

Pred premijerku i predstavnike Ministarstva izneti su predlozi da Vlada hitnim fondom „pokrije gubitke i raspodeli podršku nesubvencionisanim organizacijama“, da se „nadoknade posledice zabrane onima koji zbog mera borbe protiv pandemije nisu mogli da rade pred publikom i da pružaju usluge korisnicima na fizičkoj lokaciji (pozorišta, muzičke sale, izložbeni i slični prostori)“, da se obezbedi „nadoknada za kompenzaciju organizacijama koje ne pružaju usluge na fizičkoj lokaciji, a koje su pretrpele gubitak veći od 60 odsto“, te „privremeno oslobađanje ili smanjenje poreskih plaćanja“.

Podrška slobodnim umetnicima

Posebna tema bila je, pre svega, zahtev da se podrže slobodni umetnici kroz dodatnu isplatu i za sledeća tri meseca, podrška umetnicima koji nisu članovi udruženja, ali mogu da dokažu da im se prihodi smanjuju zbog toga što ne rade zbog pandemije, kao i restrukturiranje šeme zaposlenja u ustanovama kulture, kako bi trajno bio promenjen status umetnicima i radnicima u kulturi angažovanih na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Predstavnici „Kreativne Srbije“ su u predlozima koje je izneo predsednik ovog udruženja Nebojša Bradić zatražili i osnivanje Fonda za kulturu za različite instrumente podrške kulturnim organizacijama, bilo da su one javne ili privatne, koji bi služio da se „ubrza obnova kulturne infrastrukture i da bi se održali poslovi“.

Premijerka Brnabić zahvalila se predstavnicima udruženja „Кreativna Srbija” na konkretnim predlozima i pozvala ih je na dugoročnu saradnju.
– Zahvalna sam vam što ste uputili konkretne predloge i prepoznali dobru nameru Vlade Srbije da pomogne kulturi, a pre svega mladim umetnicima, budući da duboko verujem da je kultura od esencijalne važnosti za ekonomiju i snagu jedne države. Zato je jako važno da udružimo snage kada je reč o kulturi, da stavimo politiku sa strane, jer to je jedini način da uradimo najbolji mogući posao. Najbolje stvari smo i uradili upravo uz pomoć privrede i nevladinog sektora – istakla je Brnabić, a preneto je u zajedničkom saopštenju.

Predloženo je i da se organizuju letnji kulturni programi u saradnji sa turističkim organizacijama, kao i da javna preduzeća otkupljuju umetnička dela za potrebe javnih prostora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare