Grafit na jednoj beogradskoj fasadi, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Samostalni umetnici su možda i dobili 100 evra od Vlade Srbije, ako su se za to prijavili na sajtu Ministarstva finansija, ali od pomoći od 90.000 dinara za mart, april i maj, koju im je pre skoro mesec dana obećala premijerka Ana Brnabić još nisu videli ni dinara.

Autori: Matija Jovandić i Marija Jakovljević

Premijerka Ana Brnabić je, nakon prašine koja se podigla pošto Vlada Srbije nije uvrstila samostalne umetnike na listu za pomoć u saniranju posledica pandemijske krize, 6. maja najavila da će im zaključkom Vlade Srbije preko lokalnih samouprava biti isplaćena pomoć iz budžeta od 30.000 dinara mesečno za period mart, april i maj. Vlada Srbije sutradan je taj zaključak usvojila. Međutim, samostalni umetnici tu pomoć još nisu dobili.

– Već su se ljudi raspitivali, očigledno je neki problem u lokalnim samoupravama. Iz lokalnih samouprava nas zovu i pitaju da li imamo samostalne umetnike u našem udruženju. Nešto je tu zapelo, ali nemamo informacije o tome šta. Mislim, ipak, da će isplate svakako biti, jer je u pitanju odluka Vlade – kaže Danica Vukićević, samostalna umetnica iz Srpskog književnog društva.

Samostalci su se obraćali i drugim umetničkim udruženjima sa istim pitanjem. Iz Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja Srbije nisu želeli da govore na ovu temu, ali su svojim članovima poslali obaveštenje u koje smo imali uvid.

Pročitajte još:

„Obaveštavamo vas da je do izvesnog zastoja u uplati pomoći, po Odluci Vlade Republike Srbije od 7. maja, došlo zbog složenosti administrativne procedure. Naime, u ovu akciju uključeni su Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kulture i informisanja i lokalne samouprave – njih četrdesetak. Podsećamo da je Vlada RS donela odluku da pomoć iznosi 90.000 dinara neto“, navodi se u dopisu Koordinacionog odbora, uz napomenu da je ranije bilo „nepreciznih tumačenja te odluke“ i „statusa umetnika uopšte“, zbog čega su članove udruženja uputili na tekst „Polemike – Paunković: O samostalnim i ostalim umetnicima“ na našem portalu.

Taj „izvesni zastoj u uplati“ i „složenost administrativne procedure“ se, prema našim saznanjima, odnosi na to što je lokalnim samoupravama republika novac prvo prenela u neto, a ne u bruto iznosu, i da se trenutno rešava obračun poreza na te uplate. Vlada će, navodno, taj problem rešiti tako što će novac za obračun poreza prebaciti ministarstvu koje je prenelo novac lokalnim samoupravama. Umetnici bi u tom slučaju novac mogli da dobiju za dan, dva i to možda i u jednokratnom obliku.

Pročitajte još:

Iz Ministarstva kulture nismo dobili jasan odgovor kada samostalni umetnici mogu da očekuju novac. Umesto toga ističu da je „u pitanju tehnička stvar u vezi procedure transfera novca“. A to, s obzirom na objašnjenje koje je usledilo, deluje pomalo zamršeno, ali i ukazuje i na to da je neko u tom „lancu“ prenošenja novca očigledno pogrešio i da se ta greška sada ispravlja.

U Ministarstvu navode da je Vlada prvo 7. maja „donela zaključak o isplati neto iznosa i 35 jedinica lokalnih samouprava dobilo je sredstva u neto iznosu“, a da je potom, 28. maja, „Vlada donela novi zaključak o isplati bruto iznosa i dan kasnije poslat je mejl u sve 44 jedinice lokalne samouprave da će im sredstva biti isplaćena u bruto iznosu“. Potom je, navode u Ministarstvu, „1. juna sačinjeno devet ugovora na bruto iznos za devet lokalnih samouprava, među kojima je i Beograd“, (što je razlika između 35 i 44 jedinice lokalne samouprave iz zaključaka iz maja), a da se trenutno rade aneksi za 35 opština koji se odnose na razliku između neto i bruto iznosa.
Ugovorima je predviđeno da se dokazi o isplati novca samostalnim umetnicima preko lokalnih samouprava dostave Ministarstvu kulture.

Gradske vlasti u Beogradu su, inače, isplatile novac za mart honorarcima angažovanim u ustanovama kulture čiji je grad osnivač, tako da je ostalo da im uplate još po 30.000 dinara za dva meseca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare