Foto: Derrick Santini; Harbers

Novo izdanje beogradskog festivala elektronske muzike vraća se u Luku Beograd. Događaj koji tradicionalno obeležava kraj letnje sezone klabinga 15. i 16. septembra ugostiće esencijalan line up koji predstavlja diverzitet globalnog tehna, birajući izvođače koji posmatraju inovaciju kao imperativ.

Prvo veče Apgrade festivala u petak 15. septembra predvodi jedinstvena figura detroitskog i globalnog techna Richie Hawtin. Njemu se pridružuju vodeća palestinska tehno umetnica Sama’ Abdulhadi i berlinsko beogradski duet – Dr. Rubinstein u ekskluzivnom b2b setu sa Tijanom T, dok lokalnu scenu predstavlja talentovani Matej Rusmir.

Program druge festivalske večeri, 16. septembra obeležiće Marcel Dettmann, simbol berlinskog kluba Berghain i izdavačke kuće Ostgut Ton. Pored njega nastupiće Curses koji vešto spaja elemente new wave-a i post-punka sa mračnim vokalima, gitarama i EBM estetikom, kao i Interstellar Funk, svestrani selektor i producent iz Amsterdama. Za uvodni set adekvatan ovakvom muzičkom spektru postaraće se naša umetnica nastanjena u Londonu – Johana.

Foto: Promo/Apgrade festival

U okviru dela programa nazvanog Prepare to Apgrade, u ranijem večernjem terminu na izabranoj gradskoj lokaciji, kao uvertira glavnom festivalskom programu nastupiće: u petak 15. septembra leftfield maestro Sacha Mambo uz podršku naše Stellarcompanion, u subotu 16. septembra mlada zvezda berlinske andergraund scene MSJY i kao njen domaći host Feloneezy.

Od danas su na cooltix.rs, kao i na prodajnim mestima Gigs Tixa i Ticket Visiona dostupne dnevne festivalske ulaznice po promo ceni. U prodaji je i dalje festivalski komplet. Kupovina dnevne ulaznice ili festivalskog kompleta u ovoj fazi donosi 40% popusta u odnosu na finalnu cenu.

Richie Hawtin je izgradio karijeru na želji za eksperimentisanjem, uvek u potrazi za novim načinima tumačenja techna. Od inovativnih izdanja do rada na naprednim tehnološkim dostignućima, Hawtin je uvek pomerao elektronsku muziku u nove pravce. Znatiželjan, hrabar, ali i nedvosmisleno povezan sa živim iskustvom na dancefloor-u, u nastupima uspeva da predstavi trajektoriju žanra kao koherentnu celinu kojoj je nemoguće pronaći alternativu.

Richie Hawtin Foto: Harbers

Krajem devedestih novootvorenom klubu u Berlinu je bio potreban DJ sa posebno sirovim tehno zvukom. Klub se zvao Ostgut a mesto rezidenta koji odgovara opisu zauzeo je Marcel Dettmann. Neumorno pulsiranje Funktion One ozvučenja će postati sinonim za Berghain koji je kroz Ostgut doživeo svoju prvu inkarnaciju a u Dettmannu pronašao ambasadora koji putujući od Buenos Ajresa, Ibice ili Tel Aviva do Tokija ne propušta svoj mesečni slot u najvažnijem evropskom klubu.

Iako je Sama’ Abdulhadi prva palestinska tehno umetnica koja je stekla međunarodno priznanje, njena karijera zaista je počela kada je napustila domovinu i uputila se ka uzbudljivoj techno sceni Bejruta. Njen zvuk osvaja publiku širom sveta i predstavlja suštinu bejrutske anderground scene. Uronjena u noćni život Libana, Abdulhadi je nastupala, vežbala i bila inspirisana brojnim lokalnim i internacionalnim DJ-evima s kojima je delila scenu, istovremeno razvijajući svoj prepoznatljivi stil – intenzivni tehno punog tela s karakterističnom krivom i specifičnim emotivnim spektrom, ili kako kaže: „Berlinski tehno, ali doživljen na libanski način.“

Sama’ Abdulhadi Foto: Derrick Santini

Bilo da nastupa na legendarnom Convenanza festivalu koji je pokrenuo Andrew Weatherall ili pušta muziku kao DJ u glavnoj sobi kluba Circoloco DC-10, Curses uspeva da prenese svoju punk energiju na plesne podijume svih veličina, ostajući veran svom prepoznatljivom zvuku.

Dr. Rubinstein je alter ego ruske umetnice rođene u Izraelu. Njen jedinstveni stil i nastup obeleženi su zaraznom energijom, besprekornim odabirom muzike koja obuhvata različite žanrove i decenije. Sa lakoćom se kreće kroz eklektičnu selekciju oslanjajući se na nasleđe rave muzike devedestih, acid ali i najnoviju produkciju koja uspeva da prenese esenciju klupskog iskustva. Međunarodno priznanje koje je stekla dovelo je do turneja širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike, Azije i Australije. Dr. Rubinstein se programu pridružuje na poziv Tijane T, u ekskluzivnom b2b setu.

Dosadašnja izdanja septembarskog Apgrade-a obeležili su nezaboravni setovi velikih imena scene kao što su Tale Of Us, Solomun, Laurent Garnier, Amelie Lens, Maceo Plex, Sven Väth, Dixon, Nicolas Jaar, Miss Kittin, Modeselektor i mnogih drugi. Kao kolektivno iskustvo vredno deljenja, Apgrade Festival je produžetak leta, i prilika da uz poslednje zrake sunca uživamo u vrhunskoj elektronskoj muzici.

Bonus video: Amelie Lens na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar