Aleksandra Vrebalov Foto:Željko Mandić

Srpsko-američka kompozitorka Aleksandra Vrebalov (VREH'-bah-lawv) osvojila je "Grawemeyer" nagradu za muzičku kompoziciju Univerziteta u Luivillu za 2024. godinu za delo "Missa Supratext", netradicionalnu kompoziciju za gudački kvartet i dečji hor.

Kronos kvartet, poznat po negovanju muzičkih inovacija, i Dečji hor iz San Franciska, grupa za mlade žene različitog porekla, premijerno su izveli ovo 22-minutno delo 2018. u San Francisku pod dirigentskom palicom Valerie Sainte-Agathe. Ovaj muzički komad uključuje zvona, tibetanske činije i muzičku testeru.

– ”Missa Supratext” („Misa iznad reči“) nije povezana ni sa jednom religijom jer kreativna sila koja pokreće život ne brine o kulturi, jeziku ili religiji. Reči su izmišljene i nemaju nikakvo značenje. Delo ide izvan verbalne pripovedačke forme kako bi pokazalo da je sav život na našoj planeti međusobno povezan – rekla je Vrebalov.

Metju Erc, direktor ove muzičke nagrade je istakao da muzika Vrebalove obavija slušaoca.

– Njeno nagrađeno delo ističe univerzalnost ljudskog izraza kroz muziku, zaobilazeći jedan jezik, stil ili tradiciju. Ona sjedinjuje različite harmonije, ritmove, stilove i improvizacije, prenoseći svoju posvećenost muzici i jedinstvenosti svih stvari.

Aleksandra Vrebalov Foto:Željko Mandić

Aleksandra Vrebalov (53) preselila se u SAD 1995, a deset godina kasnije postala je američka državljanka. Živi u Njujorku. Komponovala je više od 90 dela, a poznato je da svoje ideje pre nego što ih pretvori u note, prvo crta, oslikava. Njene kompozicije su izvođene širom sveta. Samo Kronos kvartet je premijerno izveo 15 njenih dela od 1997. godine, a više od 25 drugih, poput Karnegi hola i Engleskog nacionalnog baleta, naručile od nje kompozicije. Kompanija Composers Edition u Velikoj Britaniji distribuira njene samopublikovane note. Predavala je muziku na Univerzitetu u Novom Sadu u Srbiji i Gradskom univerzitetu u Njujorku i bila je rezident ili gostujući umetnik na tri kontinenta. Među njenim priznanjima su i Charles Ives Fellowship Američke akademije umetnosti i pisama i Zlatna značka od Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Bonus video: Marčelo – Treba uhvatiti voz promena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar