Foto: Promo

Izložba „Metamorfoze“ Nemanje Mate Đorđevića biće otvorena u petak, 7. aprila u 19 časova u Salonu Muzeja grada Beograda, saopštili su organizatori.

Protkana kompleksnom simbiozom različitih promišljanja o čoveku, njegovoj sudbini, otuđenosti, nemoći, njegovim degenerativnim transformacijama i egzistencijalnim pitanjima života i smrti, umetnička poetika Nemanje Mate Đorđevića, na sebi osoben način, predstavlja svojevrstan „duhovni protivotrov za društvene otrove, estetičku alternativu modernom nihilizmu“.

Foto: Promo

Kao reakcija na različite anomalije prisutne u čovekovom neposrednom životnom okruženju, ikonografija njegovih dela formira se, kako to sam umetnik ističe, u vidu lične flore i faune koja evoluira i menja se pod određenim pritiscima.

To konstantno promišljanje o čoveku i svetu u kome živi, pretočeno u umetničke vizije, Nemanja Mate Đorđević, u okviru izložbe u Salonu Muzeja grada Beograda, prezentuje u vidu radova novije produkcije. Slikama pretežno velikog formata izvedenim u tehnici ulje na platnu, odnosno crtežima izvedenim u tehnici tuš na papiru, ali i skulpturalnim formama manjih dimenzija, kojima u poslednje vreme posvećuje posebnu pažnju, izvedenim kombinovanjem različitih materijala.

Foto: Promo

Za svoj dosadašnji stvaralački opus Nemanja Mate Đorđević dobio je brojna priznanja, od kojih treba istaći prvu nagradu za crtež Fondacije Vladimir Veličković, nagradu za podstrek slikarstvu francuske Akademije lepih umetnosti iz fonda Roux et Tronchet (Le prix en peinture sur les Fondations Roux et Tronchet), nagradu za slikarstvo na 47. Zimskom salonu u Herceg Novom 2014. godine, nagradu Milan Кonjović – Likovna jesen za slikarstvo u Somboru, nagradu rezidenta od godinu dana u studiju Francuske akademije Pjer David Veil (Pierre David-Weill), drugu nagradu fonda za crtež francuske Akademije lepih umetnosti (Prix de dessin Pierre David-Weill), kao i nagradu za crtež Osten bijenale crteža u Skoplju 2016. godine.

Izložba „Metarmofoze“ traje do 26. aprila i još jedna je u nizu aktivnosti kojima Muzeja grada Beograda ove godine obeležava jubilej 120 godina od osnivanja.

Bonus video: Vuk Vidor – Moje fotografije su surova realnost i umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar