Foto: Nikola Ristić/promo RTS

"Bili smo u početku svi skeptični koliko će uspeti da ožive taj stari scenario mog dede, da li će moći da dočaraju taj period. A onda, imala sam priliku da odgledam celu seriju i zaista sam oduševljena. Moj deda je inače planirao da režira "Nečistu krv", kaže unuka čuvenog scenariste Voje Nanovića, Jovana Stanojlović

Televizijska serija „Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića bila je povod je za otvaranje izložbe kostima autorke Marine Vukasović Medenice u Galeriji RTS kluba. Ovi kostimi su dočarali epohu i oživeli vreme u kome je stvarao veliki Bora Stanković.

Ovom prilikom predstavljena je i knjiga scenarija Vojislava Nanovića u izdavaštvu RTS.

Kostimografkinja i autorka izložbe Marina Vukasović Medenica zahvalna je što se na ovaj način promoviše kostimografija kao grana umetnosti nedovoljno poznata u društvu, a smatra da veoma zaslužuje da se o njoj više zna i govori.

Foto: Nikola Ristić/promo RTS

„Zahtevno je bilo raditi na ovoj seriji, izraditi tolike kostime, koji se sada mogu uživo videti. Tu će široj publici biti jasan značaj kostimografije na filmu i televiziji. Reditelj Milutin Petrović mi je odavno pričao o tom scenariju da želi da radi, tako da sam od početka bila uključena u proces nastanka filma i serije. Timski rad je u ovako zahtevnom projektu veoma važan, da svi podjednako učestvuju. Tako je saradnja sa rediteljima bila uspešna, kao i sa glumcima, naravno“, rekla je Vukasović Medenica.

Producent projekta Snežana van Hauvelingen ispred kuće „This and That production“, na otvaranju izložbe je ispričala da ju je režiser Milutin Petrović pre četiri godine kontaktirao i ponudio scenario Vojislava Nanovića od tada spremnih 11 epizoda.

Foto: Nikola Ristić/promo RTS

„Neverovatno je koliko je takav scenario i dalje danas toliko aktuelan i moderan, iako je napisan pre više od 40 godina. Nismo prvi koji smo želeli da radimo „Nečistu krv“ i književna dela Bore Stankovića, jer je odavno RTS imao u planu takav serijal, i da ga režira pokojni Živojin Žika Pavlović“, podsetila je van Hauvelingen i dodala:

„Korona nas je poremetila i sprečila da krenemo u realizaciju ranije, a onda se desila neverovatna stvar, da smo prvu klapu imali baš na datum 12. avgust, kada je rođendan Nanovića. Izgleda da smo na snimanju imali nad glavom duhove Voje i Bore.“

Unuka čuvenog scenariste Voje Nanovića, Jovana Stanojlović govorila je ispred Zadužbine ovog dramskog umetnika i napomenula da je sama serija prevazišla sva njena očekivanja.

„Bili smo u početku svi skeptični koliko će uspeti da ožive taj stari scenario mog dede, da li će moći da dočaraju taj period. A onda, imala sam priliku da odgledam celu seriju i zaista sam oduševljena. Moj deda je inače planirao da režira „Nečistu krv“, kao i inače sva svoja dela koja je napisao, uvek ih je stvarao da bi ih snimao“, naglasila je unuka poznatog scenariste i reditelja.

Stanojlović je takođe rekla da je Fondacija u saradnji sa RTS izdavaštvom pripremila spomenutu knjigu scenarija „Nečista krv“, gde je sve publikovano u integralnoj verziji, bez naknadnih adaptacija, što čini 11 scenarija, ustvari 11 epizoda, kao zasebne celine.

„Priznajem da su mi kostimi bili u prvom planu dok sam gledala seriju, prava riznica odeće, kao svedočanstvo za istraživanje primenjenog vida umetnosti“, kazala je unuka.

Reditelj Milutin Petrović je na početku rekao da je promocija serije, kroz izložbu, zapravo trenutak kada je sve gotovo i kada sve počinje.

Foto: Nikola Ristić/promo RTS

„Radili smo intenzivno četiri meseca seriju, i ponekad sam se osetio u tolikom obimnom poslu kao u posebnoj vrsti rata, jer je moralo dosta toga da se prevaziđe i rešava“, kazao je Petrović.

Na promociji serije koja kreće u subotu, 4. decembra na RTS1 bili su prisutni glumci Dragan Bjelogrlić, Dragan Mićanović, Marina Stanković, Vučić Perović, Milena Predić, Anđela Jovanović, Nedim Nezirović i drugi.

Bonus video: Katarina Radivojević: Zona Zamfirova je čedna, Cona u „Nečistoj krvi“ je grešna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar