Danil Trifonov Foto: Dario Acosta

Renomirani klavirski solista i majstor osobenog senzibiliteta i pijanističke delikatnosti, Danil Trifonov (1991), dolazi prvi put u Beograd da u petak 21. oktobra, u organizaciji Centra beogradskih festivala, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održi svoj solistički koncert!

Ova vest deluje gotovo neverovatno, imajući na umu da po mnogim stručnjacima Danil Trifonov (31), ovog časa predstavlja najinspirativnijeg i najznačajnijeg muzičkog umetnika našeg doba.

Danil Trifonov Foto: Dario Acosta

Renomirani klavirski solista i majstor osobenog senzibiliteta i pijanističke delikatnosti, Danil Trifonov (1991), dolazi prvi put u Beograd da u petak 21. oktobra, u organizaciji Centra beogradskih festivala, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održi svoj solistički koncert! Ova vest deluje gotovo neverovatno, imajući na umu da 31-godišnji pijanista Trifonov po mnogima ovog časa predstavlja najinspirativnijeg i najznačajnijeg muzičkog umetnika našeg doba. Privilegija naše publike tim je izuzetnija, naročito kada znamo da će Danil Trifonov beogradskom auditorijumu ovom prilikom predstaviti veoma prefinjen izbor dela Čajkovskog (Dečji album op. 39), Šumana (Fantazija u Ce-duru op. 17), Mocarta (Fantazija za klavir u ce-molu KV 475), Ravela (Gaspar noći M 55) i Skrjabina (Sonata za klavir br. 5 u Fis-duru op. 53) na svom repertoaru.

Danil Trifonov je za svoje izdanje Listovih dela, pod nazivom „Transcendentalno: Danil Trifonov svira Franca Lista“, dobio nagradu Gremi za najbolji instrumentalni solo album 2018, doživevši globalnu prepoznatljivost i najviša mesta na top listama klasične muzike. Njegova diskografija, osim pomenutog Lista, obuhvata još i Šopena, Rahmanjinova, Čajkovskog, kao i brojne druge izabrane stvaraoce. Treba napomenuti da je Trifonov i strastveni kamerni muzičar, vokalni saradnik, ali i kompozitor! Reč je o svestranom muzičkom talentu, koji se upušta u istraživanje muzičkih predela velike izazovnosti, na šta je zaista malo ko od njegovih kolega u ovom trenutku spreman. Prošlog oktobra, najnoviji album Danila Trifonova „Bah: Umetnost života“ za Deutsche Grammophon, ponovo je skrenuo pažnju na ovog superiornog pijanistu – jednako neprikosnovenog na koncertnom podijumu, kao i u studiju za snimanje.

Danil Trifonov Foto: Dario Acosta

Danil Trifonov, svoje muzičko školovanje započeo je kao petogodišnjak, a već sa sedam godina održao je svoj prvi solistički koncert, da bi nedugo potom nastupio prvi put i kao solista sa orkestrom. Njegovo klavirsko školovanje u Moskvi, nastavilo se zatim u Klivlendu, a već tokom mladih dana Trifonov je ovenčan najprestižnijim nagradama, među koje spada: Treća nagrada na Konkursu Šopen u Varšavi, Prva nagrada na Takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu, kao i Prva nagrada i Gran pri na Takmičenju Čajkovski u Moskvi.

I, za kraj jedan mali kuriozitet – Danil Trifonov pamti Beograd u veoma emotivnom smislu, jer je to prvi grad u koji je otputovao kao veoma mlad, nakon uklanjanja „gvozdene zavese“. Pozdravimo zato Trifonova, kako to samo Beograd ume, na njegovom solističkom koncertu u petak 21. oktobra na Kolarcu.

Bonus video: Slavni violinista Nemanja Radulović 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar