Teri Hol Foto: ernesto rogata / Alamy / Alamy / Profimedia

Čitava britanska muzička scena, od Bilija Brega do Boja Džordža oprašta se od pevača sastava Specials Terija Hola koji je preminuo juče u 63. godini posle kratke i teške bolesti.

Teri Hol rođen je u Koventriju 19. marta 1959. u porodici koja je uglavnom radila u automobilskoj industriji. Voleo je fudbal i trenirao ga je, a čak je imao priliku da se pridruži mlađem timu Vest Bromvič albiona, ali roditelji nisu bili za to.

A kada je imao 12 godina dogodilo se nešto strašno. I to je otkrio tek pre tri godine, iako stihove „Odveo si me u Francusku, obećavši da ćeš me naučiti jezik“ ili „Seks si pretvorio u zločin“ iz pesme „Well Fancy That!“ niko nije tumačio kao stvarne… Oteo ga je, kako je pričao 2019, profesor iz škole odvevši ga u Francusku, gde ga je zlostavljao. Zapravo, bio je to, kako je pojasnio Hol, čitav jedan lanac dobro organizovanih pedofila…

Ali, čuvao je taj horor kao tajnu u sebi godinama. Nije smeo ni roditeljima ništa da kaže.

– Moji roditelji su radili u fabrikama. Novac su dobijali u kešu. Moj otac je bio težak alkoholičar. Imali su dovoljno svojih problema.

Taj strašan momenat imao je ogromne posledice na mladog Terija. Gotovo čitav tinejdžerski period proveo je na lekovima, i pokušavao da se izbori s depresijom i maničnom depresijom.

Bio sam na „valijumu“ kada mi je bilo 13 godina i zbog svega bio sam izvan života više od pola godine – svedočio je.

Teri Hol Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Sa 14 godina odustao je i od daljeg školovanja i počeo da radi na građevini ali i razne druge poslove. Kad je čuo album „Young Americans“ Dejvida Bouvija 1975. godine rešio je da postane pevač.

– Dolazio sam iz porodice koja je gajila neku vrstu ciganskog duha. Sviđalo se to nekom ili ne pevali bismo non-stop po pabovima. Ali, nisam hteo da budem ta vrsta pevača. I onda sam, čuvši Bouvijev album odmah smislio „svoj zvuk, izgled“. Pričalo se tada da je sva Bouvijeva odeća iz Volmarta. Pramen kose je ofabrao u plavo, i ja sam onda isto uradio – sećao se muzičar.

I najpre se pridružio pank bendu Squad, nakon čega je osnovan sastav Specials. Debi album, nazvan po imenu benda, objavili su oktobra 1979. godine. I odmah su naišli na odličan prijem, podseća „Gardijan. Mešavina pank stava sa ska muzikom, uz oštru kritiku britanskog društva u stihovima bili su osveženje na britanskoj muzičkoj sceni.

I danas, toliko godina kasnije album „Specials“ veoma je cenjen. Našao se i na mnogim listama najboljih svih vremena, od onih koje je pravio magazin NME, do Pičforka.

A drugi album „More Specials“ usledio je 1980. godine. Govoreći o društveno-angažovanim stihovima benda Hol je za „Njujork tajms“ svojevremeno pričao:

– Naše političke vođe, ministri nisu zainteresovani za to kako se nador oseća, kako živi. A da jesu, odmah bi svi odreda podneli ostavke, jer ne pomažu nikome. Znate, ne mogu klinci da zakucaju na vrata premijera i kažu mu: „Slušajte, nezaposleni smo, šta ćete uraditi da nam pomognete?“ I pošto to već ne mogu, onda se izražavaju tako što razbijaju sve odreda. I ne mogu da ih krivim.

I dok neki pamte bend Specials po singlu „A Message to You Rudy“, koji je zapravo bila obrada, ili numeri „Free Nelson Mandela“ svakako je prva asocijacija na sastav, ujedno i njihov najveći hit „Ghost Town“, objavljen u junu 1981. godine. Teme nasilja, kriminala, nezaposlenosti, urbanog propadanja poklopile su se sa protestima u Velikoj Britaniji i nije ni čudo što je „Ghost Town“ tri nedelje proveo na prvom mestu tamošnje top liste, a bio je singl te 1981. godine u Engleskoj.

Ali, uspeh je doveo i do trzavica u bendu. I samo mesec dana nakon izlaska singla „Ghost Town“ članovi benda žestoko su se posvađali:

– Bio je to savršen momenat da se završi prvi deo priče Specials. Od sedmoro klinaca koji su se gurali u kombiju stigli smo do zlatnih tiraža. A meni to nikada nije prijalo – pričao je Hol.

Zato je osnovao s delom bivšeg benda trio „Fun Boy Three“ i s njima je takođe imao uspeha, naročito posle saradnje s engleskim ženskim sastavom Bananarama u numeramaIt Ain’t What You Do (It’s the Way That You Do It)“ iReally Saying Something“. Sa svojom tadašnjom partnerkom Džejn Vidlin napisao je pesmu „Our Lips Are Sealed“ za njen bend Go-Go’s koji će biti među prvih deset na top listi.

Hol je 1984. osnovao još jedan bend – Colourfield, s kojim je imao hit „Thinking of You“. Često je radio s kolegama, od Dejva Stjuarta iz Juritmiksa, preko Dejmona Albarna do Lili Alen. Prvi solo album „Home“ objavio je 1994. godine, a 1997. usledio je još jedan – „Laugh“.

Kada su se 2008. članovi grupe Piksiz ponovo okupili, to je ponukalo i sastav Specials na isti čin.

– Tako sam želeo da budem sa svim tim ljudima ponovo – govorio je tada Hol.

Kada se navršilo 30 godina od osnivanja benda krenuli su na slavljeničku turneju 2009, a tri godine kasnije nastupili su na koncertu kojim su okončane Olimpijske igre u Londonu. Ali, onda ih je uzdrmala smrt bubnjara Džona Bredberija, a iz benda su u međuvremenu otišli i vokal Stejpl i gitarista Rodi Radijejšn.

Uoči korone 2019. objavili su novi album „Encore“ koji se našao na prvom mestu britanske liste. Bio je to njihov najbolji plasman u čitavoj karijeri na top listama.

– To prvo mesto na listi u našim šezdesetim godinama povratilo je našu veru u čovečanstvo – izjavio je Hol za magazin „Quietus“.

I posle te mračne epizode u tinejdžerskom dobu bio je bitku s mentalnim zdravljem. A 2003. počeo je samolečenje i to s alkoholom. U poslednjoj deceniji života potražio je pomoć, bivajući svestan da je od tinejdžerskog doba bio na „valijumu“, a potom je krenuo na nešto što je nazvao „terapiju umetnošću“.

Došao sam u tačku kada više nisam imao izbora – i to mi je učinilo samo dobro. Pričati o mentalnom zdravlju je bila svesna odluka. I to je nešto što sam želeo da podelim s ljudima.

Teri Hol Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Kada je napunio 60 godina u razgovoru za „Ankat“ priznao je kako uživa u šestoj deceniji života, dodavši kako je jedva čekao to doba još od vremena kada je kao 27-godišnjak bio fan Tonija Beneta ili Frenka Sinatre.

– Blagosloven sam što sam doživeo ove godine. Mnogi ljudi misle da kad napuniš 60. kreće ti život nizbrdo, ali tako bude samo ako to dozvoliš. A umesto toga treba da kažeš – ne, ovo nije kraj…

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar