Suze, gubitak glasa i pocepana haljina, ali pre svega zlatna statua u rukama po drugi put, obeležili su prethodno veče Eme Stoun na svečanoj dodeli Oskara! Ona se time upisala u istoriju kao glumica sa dve zlatne statue do 35 godine.

I dok nijedan glumac to do sada nije ostvario, jeste nekoliko glumica i to: Meril Strip, Džodi Foster, Elizabet Tejlor, Bet Dejvis, Luis Rajner, Olivija de Hevilend i Hilari Svonk.

Nakon Oskara za „La La Lend“, koji je delovao kako da joj je pao sa Marsa, ovoga puta najprestižnija nagrada pripala joj je sasvim zasluženo za maestralno odigranu ulogu Bele Bakster u ostvarenju Jorgosa Lantimosa.

Horoskop
Foto: Lions Gate / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Glumici su nagradu uručile koleginice oskarovke Mišel Jeo, Šarliz Teron, Dženifer Lorens, Seli Fild i Džesika Lang. Da su emocije preplavile Emu Stoun malo je reći, ona je jedva govorila od uzbuđenja izvinjavajući se što joj je haljina pokidana na leđima:

– Ovo se sigurno dogodilo tokom Kenovog šoua – kazala je šaljivo aludirajući na Rajana Goslinga koji je na sceni Dolbi teatra izveo pesmu „I’m Just Ken“ iz filma „Barbi“, podigavši sve prisutne na noge.

Uz suze i zahvalnost svim ženama na sceni i koleginicama koje su nominovane u istoj kategoriji, glumica je istakla da je velika čast biti u njihovom društvu.

– Pre neko veče sam paničila da može da mi se desi ovako nešto, a onda mi je Jorgos rekao: “Molim te, izuzmi sebe iz toga”. I bio je u pravu, jer ovo nije samo moja nagrada. Ona ne pripada samo meni, već celokupnom timu koji se okupio da napravi nešto vredno. To je najbolja stvar u vezi sa pravljenjem filmova – zajednički trud i rad svih nas – kazala je Stounova.

Ema Stoun u filmu Jadna stvorenja Foto:Tanjug/Atsushi Nishijima/Searchlight Pictures via AP

Istakla je da je počastvovana da podeli priznanje sa svakim članom ekipe, svakim glumcem, svakom osobom koja je ulila svoju ljubav i briljantnost u pravljenje ovog filma.

– Jorgo, hvala ti na Beli Bakster koja je dar života i što si nas sve okupio oko ovog briljantvnog ostvarenja. I, pošto moram da završim, zaista želim još da zahvalim porodici. Mojoj mami, bratu Spenseru, tati, mužu Dejvu. Sve vas volim! A, najvažnije od svih, mojoj ćerki, koja će za tri dana napuniti tri godine i zbog koje su nam životi u boji. Volim te više od celog neba, devojčice moja – citirala je Ema pesmu Tejlor Svift „Bigger Than the Whole Sky“.

Ema Stoun Foto:EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Ovo je bila četvrta nominacija za Stounovu, koja je pored osvojenog Oskara za film „La La Lend“ 2016, bila nominovana i za filmove “Čovek Ptica” (2014) i “Miljenica”(2019) koju je takođe režirao Jorgos Lantimos.

U svojoj karijeri glumica ima ukupno pet nominacija za Oskara, četiri u kategoriji glume i jednu za najbolji film kao producent u filmu „Jadna stvorenja“.

Ema Stoun u „Jadnim stvorenjima“ igra Belu Bakster, koja je „proizvod“ naučnika koji je oživeo trudnu ženu koja je izvršila samoubistvo i vratio je u život sa mozgom nerođenog fetusa. Kao Bela, Stounova oponaša faze odrastanja – od svog najprimitivnijeg stadijuma do punog odraslog doba.

Pored Oskara, Ema Stoun je za ulogu Bele Bekster dobila i Zlatni globus, Nagradu Udruženja filmskih kritičara i BAFTA nagradu.

Ema Stoun u filmu Jadna stvorenja Foto:Tanjug/Searchlight Pictures via AP

– Najvažnija ideja Bele Bakster je da ne treba živeti osuđujući se i srameći se sebe i svojih postupaka zbog društvenih normi i ugovora koje sklapate dok odrastate. A deo prirode anksioznosti je da uvek posmatrate sebe. Na neki način – ovo je užasno reći – to je veoma sebično stanje. Da ne vređam druge ljude koji pate od anksioznosti — još uvek je i ja imam — ali to je zato što mnogo razmišljate o sebi. Razmišljate o tome: „Šta će se desiti sa mnom? Šta sam rekao? Šta sam uradio?’ Dok Belin način pristupa svetu je samo iz iskustva i osećaja prema svemu oko sebe – kazala je Ema Stoun.

Ko je Ema Stoun?

Emili Džin Stoun je rođena 6. novembra 1988. godine u Skotsdejlu u Arizoni, od majke Kriste Džin Stoun, domaćice, i oca Džefrija Čarlsa Stouna, osnivača i izvršnog direktora firme koja se bavi građevinom. Njen deda po ocu, Konrad Ostberg Sten, bio je iz švedske porodice koja svoje prezime anglicizovala i pretvorila u „Stoun” kada su se doselili u Sjedinjene Države. Takođe ima nemačko, englesko, škotsko i irsko poreklo.

Kao novorođenče, Stounova je često plakala zbog bolesti, te je dobila čvorove i kvrge na svojim glasnim žicama. Takođe, u vrlo ranoj dobi bolovala je od napada panike, išla je na terapiju ali je uvek isticala da su joj učešća u lokalnim pozorišnim predstavama zapravo pomogla da se napadi ne ponavljaju.

– Prvi put kad sam imala napad panike sedela sam u kući svog prijatelja i pomislila sam da kuća gori. Zvala sam mamu i ona me je dovela kući, a naredne tri godine to jednostavno nije prestajalo. Većinu dana bih išla kod medicinske sestre i samo odmahivala rukama. Samo sam htela da znam da niko neće umreti i da se ništa neće promeniti – kazala je Ema Stoun za „Vol Strit žurnal“ u junu 2015.

Ema Stoun
Ema Stoun Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Stounova je počela da se bavi glumom kada je imala četiri godine. U početku je želela karijeru u skeč komediji, ali je svoje interesovanje prebacila na muzičko pozorište i nekoliko godina je išla na časove pevanja. Njen glumački debi, sa 11 godina, bio je u predstavi “The Wind in the Willows”.

Naredne dve godine školovala se kod kuće, a za to vreme pojavila se u šesnaest predstava u Pozorištu mladih Feniks Volija. U to vreme je otputovala u Los Anđeles i bila na audiciji za ulogu u filmu “Sve to”, ali nije dobila ulogu. Pohađala je katoličku žensku srednju školu, ali je odustala nakon jednog semestra kako bi postala glumica. U januaru 2004. godine preselila se sa majkom u Los Anđeles. Stounova se prisećala:

– Išla sam na svaku emisiju na „Dizniju“ i na svaku audiciju, u svakom sitkomu, na kraju – nisam dobila nijednu.

Između audicija za uloge, pohađala je onlajn srednjoškolske časove i radila honorarno u petšopu.

Kad se Stounova učlanjivala u Udruženje filmskih glumaca, ime „Emili Stoun” već je bilo zauzeto. Prvobitno je odlučila da izabere ime „Rajli Stoun”, ali nakon gostovanja u En-Bi-Sijevoj drami “Medium” i “Foksovom sitkomu “Malcolm in the Middle”, odlučila je da joj se više sviđa „Ema”. Odlučila je da koristi ovo ime u čast Eme Banton, Bejbi Spajs iz Spajsica. Televizijski debi imala je kao Lori Partridž u rijaliti šou talent takmičenju „In Search of the New Partridge Family“ (2004). Nakon toga je imala gostujuću ulogu na HBO-voj seriji „Lucky Louie“ Luja Si Keja.

Stounova je debitovala na dugometražnom filmu u komediji Grega Motole pod nazivom „Superloš“ (2007), u kojoj su glumili Majkl Sera i Džona Hil. Film je ostvario uspeh u bioskopima, a za svoju ulogu Ema Stoun je dobila nagradu Mladi Holivud za uzbudljivo novo lice. Njen proboj dogodio se ulogom u filmu „Devojka na lošem glasu“, tinejdžerskoj komediji koju je režirao Vil Glak.

Nominovana je za nagradu BAFTA za zvezdu u usponu i nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji, a osvojila je i MTV filmsku nagradu za najbolju ulogu u komediji. Od tada usledile su zapažene i višestruko nagrađe uloge, između ostalih u „Čudesni spajdermen“, „Čovek ptica“ i novoj postavci brodvejskoj mjuzika „Kabare“, te naravno, „La, la, lend“, „Miljenica“ i „Jadna stvoranja“ kojoj se sada upisala u istoriju.

Bonus video: Oskar – Kilian Marfi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare