Iz filma "Živ čovek" Olega Novkovića Foto: Jovan Ilić/FCS

Publika 49. Festa će od 7. do 16. maja moći premijerno da vidi šest domaćih dugometražnih filmova, kao i dve manjinske srpske koprodukcije. U glavnom takmičarskom programu su "Oaza" Ivana Ikića, "Živ čovek" Olega Novkovića i "Lihvar" Nemanje Ćeranića, u selekciji "Fest fokus" su "Prolećna pesma" Natalije Ivanović i "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković, a za zatvaraje festivala planiran je dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove" Slobodana Ivetića.

Film „Oaza“, koji je reditelj Ivan Ikić snimio po svom scenariju sa naturščicima iz Doma za decu i mlade „Sremčica“ i glumcima Goranom Bogdanom, Marušom Majer i Draginjom Voganjac, premijerno je prikazan prošle godine na Venecijanskom festivalu i tamo je osvojio nagradu za najbolji evropski film u programu „Dani autora“, nakon publike sa niza filmskih smotri u svetu, ovo nagrađivano ostvarenje konačno će premijerno moći da pogleda i publika u Srbiji.

Film govori o „ljubavnom trouglu“ među tinejdžerima, štićenicima doma, a pored profesionalnih glumaca u glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić i Saša Strugar, koji su u Domu u Sremčici prošli višegodišnje kastinge i radionice glume.

„Živ čovek“, novi film Olega Novkovića po scenariju Milene Marković govori o nekadašnjem članu kultnog benda „Sinovi” Igoru Đeliću-Đeli (Nikola Đuričko), koji živi sa ženom Sunčicom (Nada Šargin), sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka (Jana Bjelica), on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu, navodi se u opisu filma. U ostalim ulogama su Bojan Žirović, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić…

„Lihvar“, prvi dugometražni igrani film reditelja Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, ujedno je i prvi domaći film snimljen u celosti u vreme pandemije. Ovaj krimi triler prikazuje dan u životu Mundira, nekadašnjeg boksera, a potom zelenaša u malom gradu u Srbiji koji shvata da u tom „poslu“ njegove metode više nisu primenjive, zbog čega pokušava da pokrene legalan posao. U trenutku kada je vratio dug kriminalcu koji mu je bio potreban da uđe u posao i pomislio je da počinje novo poglavlje u životu, jedna nesmotrenost ga mnogo košta… Naslovnu ulogu igra Dušan Petković, inače nekadašnji bokser i u privatnom životu, a tu su i Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Mladen Andrejević, Branko Vidaković…

„Prolećna pesma“, debitantski dugometražni igrani Natalije Avramović biće prikazan u okviru programa „Fest fokus“. U ostvarenju za koje je scenario „u formi filmske autobiografije“ napisala zajedno sa Ljubinkom Stojanović, glavni lik je Petra, rediteljka i samohrana majka osmogodišnjeg dečaka koja pokušava da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović (po njenoj „Prolećnoj pesmi“ je film i nazvan). Međutim, iznenadna očeva smrt u njoj uzburka osećanja, a stege društvenih normi u konzervativnoj sredini popuštaju…

„Scenario za film ‘Prolećna pesma’ nastao je u trenutku kada sam odlučila da budem ono što jesam i prihvatim sebe. Pisala sam ga u obliku dnevnika jer sam želela da sačuvam autentičnost doživljaja koje sam imala u poslednjih mesec dana, da sve dok je još živo i stvarno u meni ostane i ne nestane. ‘Prolećna pesma’ je na neki način moj poslednji pozdrav ocu koji se nije desio za njegova života“, ispričala je rediteljka po završetku snimanja u julu 2019. godine. Uloge u filmu igraju Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović…

U programu „Fest fokus“ biće prikazan i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca“ rediteljke i scenaristkinje Tanje Brzaković. Kroz kombinaciju dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli likova u filmu, ovo ostvarenje prati život i sudbine pasa lutalica, „navodeći nas da preispitamo svoj odnos prema njima“. Animaciju je potpisao Vuk Palibrk, a glasove su junacima filma dali Anica Dobra, Jelena Bosanac, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović…

Karijera scenografa Miljena Kljakovića Kreke, kome će nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti uručena u završnici Festa, u središtu je biografskog dokumentarca „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića.

Kreka u priči uz njegove do sada neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa glumcem Džonijem Depom, rediteljima Berijem Levinsonom i Madžidom Madžidijem, scenaristom Brajanom Helgelandom, direktorom fotografije Vitorijom Storarom i drugim filmadžijama „otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere“.

Manjinske koprodukcije

Film „Zastoj“ slovenačkog pisca i reditelja Vinka Medendorfera, nastao u koprodukciji Slovenije, Srbije i Severna Makedonija, doživeća svetsku premijeru u okviru takmičarskog programa Festa. Ostvarenje govori o dva bračna para iz različitih društvenih slojeva koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, ali ih, kako se navodi u sinopsisu, tragični događaj spaja u jednoj noći i povezuje do kraja života.

Premijerno će u Srbiji biti prikazan i „Potencijalni kandidat“, prva srpsko-turska koprodukcija. Film koji je Ercan Kesal režirao po svom istoimenom romanu, pisanom na osnovu autobiografskih iskustava, govori o Kemalu, koji se priprema za izbore za gradonačelnika jedne opštine u Istanbulu.

Na 48. Međunarodnom filmskom festivalu – Fest, pod sloganom „Povratak u budućnost“, biće premijerno prikazano oko 70 ostvarenja u sedam programskih celina, među kojima će 18 ostvarenja biti u takmičarskom programu. Festival će, prema ranijim najavama, 7. maja u Sava centru početi projekcijom „Velikog iskopavanja“ reditelja Sajmona Stouna sa Keri Maligan i Rejfon Fajsom u glavnim ulogama, a svečanog otvaranja neće biti zbog epidemioloških mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar