Jugoslav Pantelic
Jugoslav Pantelić Foto:TANJUG/JADRANKA ILIC

Sedamdeset jedno premijerno celovečernje ostvarenje, pet kratkih filmova, deset vanvremenskih klasika, 20 debitantskih ostvarenja, 19 filmova koje su režirale žene, osam onih koji se dotiču LGBT tema, šest dugometražnih srpskih filmova, tri kratka i dve regionalne koprodukcije - ovako u brojkama izgleda predstojeći 49. Fest, koji će biti održan od 7. do 16. maja u Beogradu.

U glavnom takmičarskom programu festivala naći će se 18 filmova, precizirao je na današnjoj konferenciji za medije Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Festa. Govoreći o filmovima koje je selektovao za ovogodišnje izdanje festivala, Pantelić se najpre osvrnuo na ostvarenje koje će otvoriti Fest 7. maja u Sava centru – „Veliko iskopavanje“:

– Želeo bih da se zahvalim Miomiru Koraću, profesoru, direktoru Arheološkog instituta i rukovodiocu projekta Viminacijum, koji je sa svojim timom došao do neverovatnog otkrića. U blizini Kostolca sa timom je pronašao drevna plovila, od kojih su neka iz prvog veka pre naše ere, neka iz 15, a neka iz 7. veka. Zašto je bitan taj 7. vek? Pa, zato što upravo iz tog perioda plovilo koje arheolog Bejzil Braun, koga igra Rejf Fajns, pronalazi u filmu Sajmona Stouna „Veliko iskopavanje“. Tako je stvarnost na našim prostorima učinila tematiku filma kojim se otvara Fest aktuelnom – naveo je Pantelić.

Umetnički direktor Festa osvrnuo se i na preksinoćnu dodelu Oskara, dodavši da će publika našeg festivala biti u prilici da pogleda brojne filmove koji su bili u trci, ili dobili nagrade Američke akademije. Tako će na velikom platnu publika gledati imena, kakva su Frensis Mekdormand, Keri Maligan, Džoni Dep, Entoni Hopkins, Branka Katić, Mira Furlan, Rade Šerbedžija, Žilijet Binoš, Tilda Svinton, Olivija Kolman, Riz Ahmed, a neke od njih ne samo u jednom ostvarenju.

Primera radi, Keri Maligan publika će, osim u filmu „Veliko iskopavanje“, gledati i u ostvarenju koje je bilo nominovano za Oskara „Devojka koja obećava“. U dva različita ostvarenja, selektovana za Fest, pojavljuju se i Boris Isaković i Leon Lučev, a pred posetiocima su dva filma Janisa Nivenera, najznačajnijeg mladog imena nemačke glumačke industrije.

– Od 18 filmova koji su u glavnom takmičarskom programu, nemali je broj autora koje Festova publika pamti, jer su se njihovi filmovi već takmičili na festivalu. Tako se Dalibor Matanić vraća na Fest sa filmom „Zora“, Argiris Papodimitropulos, koji je nagrađen na festivalu za „Toplotni udar“, vraća se sa ostvarenjem „Monday“, a Suzana Nikarajeli dolazi sa filmom „Miss Marx“, koji će nas upoznati sa delom života Eleonore Marks, ćerke Karla Marksa – precizirao je Pantelić.

Pored filma koji je bavi ličnošću, kakva je Marksova ćerka, ili istorijskim pronalaskom Bejzila Brauna u „Velikom iskopavanju“ publika će na Festu imati prilike da vidi dosta ostvarenja koja osvetljavaju različite bitne momente ili osobe kroz istoriju:

– Tu su „Ribanje i ribarsko prigovaranje“, u kome Petra Hektorovića igra Rade Šerbedžija, „Enfant Terible“, nemački film koji tretira temu života Rajnera Vernera Fazbindera; ekranizaciju života Davida Štrpca „Jazavac pred sudom“, ostvarenja koja se bave životima Šona Mekgovana iz „Pougsa“, Džeroma Dejvida Selindžera…- rekao je umetnički direktor festivala.

O filmovima koji su u glavnom takmičarskom programu odlučivaće žiri, kojim će predsedavati glumac Igor Đorđević, Katarina Koljević biće na čelu žirija koji će dati svoj sud o pratećem programu „Fest fokus“ (odigrava se u Domu omladine), dok je predsednik žirija za Nagradu „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz naše regije Vlastimir Sudar.

Dobitnici nagrade „Beogradski pobednik“ za ovu godinu su Puriša Đorđević, Rade Šerbedžija i Miljen Kljaković Kreka, a dokumentarac o njemu pod nazivom „Kreka: Lovac na snove“ biće prikazan na zatvaranju Festa u Kombank dvorani 16. maja. Iako je juče počela prodaja karata za projekcije u Sava centru, Kombank dvorani, Domu omladine i Sinepleksu u Galeriji Beograd, već je prodato više od hiljadu ulaznica.

I dok će „Veliko očekivanje“ označiti početak Festa 7. maja u Sava centru, svečanog otvaranja, kako je precizirao gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, neće biti:

– Možda će neko od dobitnika „Beogradskog pobednika“ biti na otvaranju ili zatvaranju Festa, ali to će usloviti epidemiološke mere. U Sava centru i Kombank dvorani kapacitet posetilaca ograničen je na 500 po projekciji, dok je u Domu omladine i Sinepleks galeriji 250 – kazao je Karl, podsetivši da je Fest najveći i najstariji naš festival.

– Ovo izdanje Festa treba da bude „vetar u leđa“ povratku u bioskope. Jer, bioskopi su pretrpeli, ne samo kod nas, i psihološki i finansijski udar i bili najveća kolateralna šteta koronavirusa. I zato slogan „Povratak u budućnost“ – istakao je Karl, dodavši da se već pripremaju i za naredni, 50. Fest, koji će biti „kruna svih napora“ i ispit za organizatore da na najbolji način obeleže „zlatan jubilej“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar