Foto: Boško Đorđević

Publika nije štedela dlanove da nagradi nadahnutu igru ansambla predstave „Kao i sve slobodne djevojke“ po tekstu Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić koja je sinoć premijerno odigrana na sceni „Mira Trailović“ u Ateljeu 212.

Predstava istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji. Reč je, kako se navodi, o tekstu koji razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

Foto: Boško Đorđević

Ovo je prvi komad Selme Spahić, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, u Ateljeu 212, koja je u intervjuu za Nova.rs rekla da je sekundarno da li se taj događaj zaista desio ili nije.

– Ono što znamo jeste da je Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje, čija funkcija sama po sebi mnogo govori o društvu, izjavio da se to desilo. Nakon toga su brojni svjetski mediji prenijeli tu vijest. Naravno, zapadnim medijima je činjenica da na Balkanu djevojčice zatrudnjuju kolektivno bila odličan povod za kolonijani ton u tekstovima, a senzacionalizam lokalnih medija imao je za cilj da podigne paniku o epidemiji seksualnih odnosa među maloljetnicima. Šanse da su se trudnoće zaista dogodile su minimalne, ali činjenica da je žensko tijelo, specifično djevojačko dijelo iskorišteno kao alat za represiju i kontrolu dječije seksualnosti je tu najvažnija.

U predstavi “Kao i sve slobodne djevojke“ igraju Milica Mihajlović, Ana Mandić, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež, Manja Aleksić/Vera Jovanović.

Foto: Boško Đorđević

U autorskom timu su dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor Dejan Sredojević.

Praizvedba ovog komada bila je u Dojčes Teatru u Berlinu. Javno je čitan i izvođen i u SAD – u Čikagu, u Hrvatskoj, Austriji, Italiji.

Ovo je treća premijera u sezoni 2022/2023. u Ateljeu 212, nakon “Drame o kraju sveta” Olge Dimitrijević i “Čiste kuće” Sare Rul u režiji Andreje Pjević.

Prva repriza je večeras u 20 časova.

Bonus video: Premijera opere „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare