Predlozi za čitanje: Novi naslovi u domaćim knjižarama

Kultura 14. jan. 202110:33 > 10:37
Podeli:
Foto: Promo

Domaći izdavači su novu godinu započeli sa desetinama novih naslova, a ljubitelji čitanja mogu da pronađu knjige svih žanrova: od romana, preko nefikcijske proze, izdanja za decu, pa sve do stručne literature.

Štamparske prese pokrenute su ponovo nakon praznika, a u knjižare su stigli brojni novi naslovi. Među njima, reklo bi se, prevladavaju istoriografija i istorijski romani, pre svega vezani za Drugi svetski rat, poput romana o Diani Budisavljević ili knjige o „mladobosancu“ Dimitriju Mitrinoviću, ali ne nedostaju ni novi naslovi domaćih autora sa savremenom tematikom, niti izdavački hitovi u svetu.

Laguna

„Laguna“ je godinu započela sa objavljivanjem knjige „Dobrovoljac“ Džeka Fervedera, nagrađivane biografije Vitolda Pileckog, borca pokreta otpora u Poljskoj koji se pod lažnim identitetom infiltrirao u Aušvic u misiji oslobađanja zatočenika, potom romanom Antonija Skuratija „M. – sin veka“ sa Musolinijem kao glavnim likom, te romanom „Priručnik o slikanju i pisanju“ portugalskog nobelovca Žozea Saramaga.

Foto: Promo

Najveći domaći izdavač najavljuje da će do kraja nedelje objaviti roman o Diani Budisavljević „Austrijanka“, iz pera Zorana Milekića, a pored toga i „Cilkin put“, istorijski roman Heder Moris o devojci koja je prvo žrtva u Aušvicu, a nakon rata i presudu za kolaboraciju sa svojim mučiteljima i zatočeništvo u logoru.

Do kraja januara u ovoj kući planiraju da objave i „Svesku sa receptima“, roman o kulinarstvu Žakija Dirana, „S.P.Q.R: Istoriju starog Rima“ Meri Bird, novo izdanje Floberovog klasika „Gospođa Bovari“, ljubavni roman „Divlji med“ Sare Paborn, roman o vrtoglavom uspehu rok sastava iz sedamdesetih godina „Dejzi Džouns i Šestorka“ Tejlor Dženkins Rid, „Beležnicu neizgovorenog“ Kler Puli, „Senke“ Aleksa Norta, „Postanje“ Karin Sloter i „Mlad mesec“ Ijana Mekdonalda iz njegove trilogije „Luna“. Od domaćih izdanja očekuju se „Lov na stenice“, zbirka autobiografskih priča Dragoslava Mihailovića, kao i roman Draška Miletića „Matična knjiga“, smešten u jedan novobeogradski soliter.

Vulkan

„Uporište“ majstora horora Stivena Kinga objavljeno je u izdanju „Vulkana“ u jednom tomu, samo što je izašla i knjiga „Vernost“ italijanskog pisca Marka Misirolija o naizgled srećnom bračnom paru iz Milana, a tu je i „Feniks“ Sidnija Šeldona i Tili Bagšo.

Foto: Promo

Ovaj izdavač nedavno je objavio i „Priču Ane Frank“ Dejvida R. Gilama, gde pisac izmaštava šta bi se dogododilo da je autorka dnevnika preživela Holokaust. Pored toga, objavili su i nekoliko nefikcijskih knjiga: studiju „Smisao erosa i ljubavi“ Milanka Govedarice, „Razmišljajte poput monaha“ Džeja Šetija i biografska knjiga „Siniša, moj otac“ ćerke fudbalskog asa Viktorije Mihajlović.

Pripremaju i knjige „Kratka povest svakog ko je ikada živeo“ Adama Raderforda sa podnaslovom „priče o našim genima“, roman „Inkvizicija Mikelanđelo“ i „Madam Pompadur“ braće Gonkur.

Službeni glasnik

Roman „Ozareni“ Sanje Domazet, objavljen ovih dana u „Službenom glasniku“, donosi priču o „strasti, novcu, intrigama i zločinu, kome ljubav uvek prethodi i stoji iznad svega“. Na policama ovog izdavača pojavila se i knjiga „Kalipso“ američkog humoriste Dejvida Sedarisa, kao i kapitalno delo „Vizantijska civilizacija“ Stivena Ransimana.

 

Foto: Promo

Ovaj izdavač podseća da je nedavno objavljena i monografija „Hram Svetog Save“, koju su priredili Vladimir Roganović i Milesa Stefanović – Banović, a najavljuje da će uskoro objaviti i Antologiju japanskog eseja.

Dereta

„Planinarenje s Ničeom“ Džona Kaga, knjiga o dva putovanja autora tragovima čuvenog filozofa, objavljena je u izdanju „Derete“. Isti izdavač objavio je nedavno i roman „Fetiš nulo“ Tomislava Longinovića, knjigu putopisa Sonje Lapatanov iz Afrike pod nazivom „Pesak vremena“, kao i „Testament“, knjigu razgovora slavnog pisca Vitolda Gombroviča sa njegovim prijateljem Dominikom de Ruom.

Ovaj izdavač priprema i roman „I nebo je bilo naše“ italijanskog bestseler pisca Paola Đordana, „Blistavu republiku“ Andresa Barbe, „Dar“ Vladimira Nabokova, te spis filozofa Sjerena Kjerkegora „O ironiji“.

Geopoetika

U izdanju „Geopoetike“ do kraja meseca očekuju se „Doba teskobe“, debi roman Pita Tausenda, gitariste benda Who (u prevodu Igora Cvijanovića), kao i „Mladost bez mladosti“ Mirče Elijadea sa pogovorom reditelja Frensisa Forda Kopole, koji je snimio i istoimeni film (u prevodu Gabrijela Babuca).

 

Foto: Promo

Ovaj izdavač je prošlu godinu završio sa mnoštom novih naslova, a pred sam kraj godine objavili su i „Mazohistkinju“ slovenačke spisateljice Katje Perat, roman „o psihoanalizi, o preljubi i Austrougarskoj tren pre nego što će se raspasti“ i to iz ugla devojke koju je kao devojčicu kod sebe doveo Leopold fon Saher Mazoh. Nešto pre toga objavljeni su „Teorija oblaka“ francuskog autora Stefana Odegija i „Tišina“ Dona DeLila.

Clio

Beogradski „Clio“ u novu godinu ulazi sa „Vidovnjacima“holandskog pisca Gvida van Hengela o „mladobosancu“ Dimitriju Mitrinoviću i njegovoj organizaciji posvećenoj ličnom razvoju u Londonu, koja ovih dana izlazi iz štampe.

Foto: Promo

Pored toga, tu su i istoriografska knjiga „Moskovski gambit“ Aleksandra Životića, sa podnaslovom „Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938 – 1941“, kao i knjiga Aleksandra Luja Todorovića „Medijske industrije“.

Arhipelag

„Knjiga u nestajanju“, zbirka zapisa i eseja pesnikinje Ane Ristović objavljena je u poslednjim danima prošle godine u „Arhipelagu“, a potom i „Kralj senki“ jednog od najznačajnijih španskih savremenih pisaca Havijera Serkasa, a sada su izašle i knjiga „Satovi u majčinoj sobi“ Tanje Stupar Trifunović i „Četvtak“ bugarske autorke Zdravke Evtimove.

Ovaj izdavač objavio je nedavno i zbirke pesama „Put u Jerusalim“ Nenada Vujatovića i „Privremeni boravak“ Jasmine Topić, knjigu Kristijana Ekera „Pina Bauš i njen Tancteatar“, kao i novi roman Ratka Dangubića „Štuka u novinama“, u kojem se prelama nekoliko priča: istorija zločina u Drugom svetskom ratu i njihovi odjeci u ličnim i porodičnim istorijama, navodi izdavač i najavljuje uskoro i istoriografsku knjigu „Globalna istorija“ Sebastijana Konrada.

Akademska knjiga

„Život tela: politička filozofija Džutit Batler“ naziv je monografije Adriane Zaharijević o jednoj od najzanimljivijih figura savremene misli. U toj knjizi autorka je „napravila kompletnu, originalnu i kritičku sintezu celokupnog dela Džutit Batler“.

Foto: Promo

Iz štampe je izašla i dugoočekivana knjiga „Lopov u noći“ Slavoja Žižeka, sa podnaslovom „Kako misliti kapital“, a nešto ranije i „Odeljenje za rak“ najpoznatijeg sovjetskog disidenta Aleksandra Solženjicina.

Booka

Beogradska „Booka“ obradovala je ljubitelje knjiga Karla Uvea Knausgora izdanjem „U zimu“, drugim nastavkom njegove lične enciklopedije objedinjene u „kvartet godišnjih doba“.

Foto: Promo

Nešto ranije ovaj izdavač objavio je knjige priča dve regionalne književne zvezde, Rumene Bužarovske („Osmica“) i Lane Bastašić („Mliječni zubi“), a za 1. februar najavljen je izlazak debitantskog romana Marike Lukas Rejnefeld „Teskoba zimske večeri“, za koji je autor(ka), prošle godine postao/la i najmlađi laureat Međunarodne Bukerove nagrade.

Kontrast, Arete, Urban Reads

Beogradski „Kontrast“ objavio je nedavno prvi roman Marije Ratković „Ispod majice“ u kom autorka „otkriva istine koje tište svaku ženu ispod površine“, te knjigu žanrovskog pisca Željka Obrenovića „Koloseum“ u kom jedna novinarka pokušava da istraži da li je to mesto sa tribinama na kojima se okupljaju najbogatiji i najmoćniji ljudi urbana legenda ili zaista postoji i kakve veze imaju korupcija i migranti sa tim…

„Arete“ u novu godinu ulazi sa knjigom „Tajni život Salvadora Dalija“, ranom autobiografijom čuvenog slikara, a „Urban Reads“ najavljuje skori izlazak knjige fantastike Li Bardugo pod nazivom „Jezik trnja“.

Knjige za decu

„Kreativni centar“ objavio je nedavno za odrasle „Dnevnik iz bolnice Kiri“ Radojka Maksića, ali je tu i više izdanja za najmlađe čitaoce, među kojima su i „Zeka pesnik“ omiljene dečje autorke Džulije Donaldson, „U potrazi za Suncem“ Ivane Lukić sa ilustracijama Marice Kicušić, kao i zabavan psihološki priručnik za decu i roditelje „Budi kao mačka“ Stefana Garnijea.

Beogradska „Odiseja“ za najmlađe čitaoce objavila je „Samo ne Ajvi Poket“ koju je australijski pisac Stiven Džajls potpisao pseudonimom Kejleb Krisp, „Hoće li Doktor Proktor spasiti Božić“, peti deo serijala poznatog autora skandinavskih krimića Jua Nesbea namenjenog deci, kao i „Kuću bez ogledala“ švedskog pisca Mortena Sandena sa ilustracijama Ištvana Lakatoša.

Foto: Promo

„Laguna“ je objavila „Jednakost rituala“, još jedan roman Terija Pračeta o Disksvetu, a do kraja meseca bi kod ovog izdavača trebalo da izađu i „Anjin svet“ domaće autorke Lele Stojanović i „Najzabavnije igre i izazovi“ grupe autora.

„Hotel Flamingo – sezona godišnjih odmora“, nastavak je romana Aleksa Milveja koji se dopao najmlađim čitaocima, navode u „Vulkanu“ o knjizi za decu od sedam do devet godina.

Komentari

Vaš komentar