Foto: Promo/Kreativni centar

"Dnevnik iz bolnice Kiri" Radojka Maksića, objavljena u izdanju "Kreativnog centra", svedočanstvo je naučnika koji je preživeo nuklearnu havariju u Vinči 1958. godine. Pred čitaocem je istinita životna priča o podvigu koji je pomerio granice nauke, ali ponajviše granice ljudske velikodušnosti i požrtvovanosti, navodi izdavač.

„Oktobra 1958. godine, nadomak Beograda, u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, tokom eksperimentalnog rada na nuklearnom istraživačkom reaktoru RB, došlo je do ispuštanja nemerljivo visokih doza radioaktivnog zračenja, dok se u toj prostoriji, baveći se odgovorno svako svojim poslom i zaduženjima, nalazilo šest mladih osoba. Šta se potom s njima dešavalo zabeleženo je u ovom štivu sastavljenom od dnevnika koji je vodio danas jedini živi učesnik tog događaja, Radojko Maksić, kao i od sećanja dvojice njegovih tada takođe prisutnih drugova i kolega, Stijepe Hajdukovića i Draška Grujića”, navodi se u opisu knjige objavljene u poslednjim danima 2020. godine.

Radojko Maksić morao je u parisku bolnicu „Kiri“, a tokom njegovog lečenja prvi put je primenjen postupak presađivanja kostne srži, o čemu autor svedoči u ovom dnevniku, kao i o nesvakidašnjoj požrtvovanosti francuskih lekara za živote petorice srpskih naučnika.

Radojko Maksić (87) po povratku sa lečenja aktivno se posvetio zaštiti od jonizujućeg zračenja i nuklearnoj sigurnosti u Institutu Vinča, a kroz državne ustanove nadležne za primenu nuklearne energije u miroljubive svrhe učestvovao je u rešavanju značajnih problema u ovoj oblasti sve do penzije. Jedna od njegovih životnih misija bila je da sačuva sećanje na humane francuske donore koste srži i na lekare koji su nesebično pomogli u izlečenju mladih naučnika.

Akcident u Vinči 1958. godine i presađivanje kostne srži tema su i romana „Slučaj Vinča“ poznatog kardiologa i pisca Gorana Milašinovića, a po motivima ovog dela glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić snima film „Čuvari formule“, za koji je scenario napisao Vuk Ršumović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar