Pekinško umetničko pozorište Foto: Adligat

Na Međunarodni dan muzeja, delegacija Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta na čelu sa njegovim upravnikom Vang Venguangom, vođom kineske umetničke delegacije koja je stigla u Srbiju, posetila je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Adligat su u njegovoj pratnji posetili istaknuti glumci jednog od najboljih pozorišta na svetu i bili oduševljeni bogatstvom ovih srpskih muzeja. Bila je to retka prilika da su glumci odali veliki aplauz svemu što su čuli – na kraju muzejske ture, navodi se u saopštenju.

Pekinško umetničko pozorište Foto: Adligat

Delegaciju je primio predsednik Adligata, putopisac i advokat Viktor Lazić, koji je izjavio:

– Кineska delegacija je učinila veliku čast svojom posetom, a mi smo naročito zahvalni Кineskom kulturnom centru u Beogradu koji svojim aktivnostima daje neverovatan primer iskrenog, prijateljskog, profesionalnog i efikasnog unapređenja međunarodne saradnje.

Pekinško umetničko pozorište Foto: Adligat

Gosti su se posebno zadržali kraj kineskog kutka u kojem se nalazi zbirka knjiga dobitnika Nobelove nagrade – književnika Mo Jena, koji je sa ovom delegacijom stigao u Srbiju, čiju predstavu je ovo slavno pozorište izvelo u JDP-u. U ovom kutku nalazi se knjiga sa posvetom slavnog nobelovca koja se u Muzeju knjige i putovanja našla zahvaljujući direktorku Кineskog kulturnog centra Vang Janlijangu. Pisac Mo Jen je pre izvođenja predstave za Adligat potpisao program predstave „Ubica Đing Кe“, artefakt koji je odmah uvršten u stalnu postavku Muzeja knjige i putovanja.

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare