Jedan od najtalentovanijih operskih pevača Sava Vemić nastupiće u ulozi Mefista u operi "Faust" u Srpskom narodnom pozorištu sutra i 2. marta.

Bas Sava Vemić, koji se usavršavao u Operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku, redovni je gost Pariske opere i peva u raznim operskim kućama širom sveta, sutra i u subotu, 2. marta pojaviće se u ulozi Mefista u operi „Faust“ Šarla Gunoa u novosadskom SNP-u, saopšteno je iz ovog teatra.

A naslovnu rolu, Fausta, kao i prilikom premijernog izvođenja 2019, tumači Stevan Karanac, dok će Margaretu sutra igrati Danijela Jovanović, a 2. marta Marija Mitić Vasić. U ulozi Valentina sutra nastupa Vasa Stajkić, a Nikola Basta 2. marta. Goran Krneta igra Vagnera, Maja Andrić Zibel, Martina Koljenšić nastupa u ulozi Marte, a u predstavi učestvuje i ansambl Baleta SNP-a.

– Uloga Mefista u operi „Faust“ je izazovna i zahteva ne samo vokalnu virtuoznost, već i veliko glumačko umeće. Uveren sam da će Sava Vemić, koji je nastupao u najeminentnijim operskim kućama širom sveta, u ulozi Mefista potvrditi status jednog od najtalentovanijih basova današnjice i da će publika uživati u njegovom nastupu, kao i glasovima članova ansambla Opere: Stevana Karanca, Danijele Jovanović, Marije Mitić Vasić, Vase Stajkića, Maje Andrić, Nikole Baste, Gorana Krnete, Martine Koljenšić, uz izuzetnu pratnju Orkestra Opere SNP-a. Moram da napomenem da je kuriozitet ove inscenacije opere Faust kontroverzna scena raskalašnog bala u paklu koju izvodi ansambl Baleta SNP-a – istakao je Željko Andrić, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Opera „Faust“ zasnovana je na istoimenom književnom remek-delu Johana Volfganga Getea, a liberto su napisali Žil Barbije i Mišel Kare. Operu je režirao Aleksandar Nikolić, kao i koreografiju, a orkestar Opere SNP-a nastupiće pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića. Autori scenografije su Saša i Nikola Senković, a kostima Senka Ranosavljević. Horom rukovodi Vesna Kesić Krsmanović, a dizajn svetla poveren je Marku Radanoviću.

Opera „Faust“ premijerno je izvedena 2019. pod dirigentskom upravom Andree Solinasa, na 160- godišnjicu od kad je delo Šarla Gunoa prvi put izvedeno u Parizu. Pre ove „verzije“ opera „Faust“ je u SNP-u izvođena 1921, 1953, 1971. i 1995. godine, podsećaju iz ovog teatra.

Bonus video: SNP orkestar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar