Klarinet Foto: Promo

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 52. po redu, počinje večeras u 20 časova i trajaće do 30. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na 52. takmičenju, ovoga puta u disciplini klarinet učestvovaće veliki broj kandidata iz različitih zemalja – od Kine, Kolumbije, Republike Koreje, Rusije, preko Mađarske, Italije, Hrvatske, Norveške, Nemačke, Kipra, do Bosne i Hercegovine i Srbije.

Programski selektori su Anđej Maevski (Norveška) i Ante Grgin (Srbija), a žiri čine, pored selektora, i Martin Spangerberg iz Nemačke, u svojstvu predsednika, pa Ognjen Popović i Veljko Klenkovski iz Srbije, Žoan Enrik Ljuna iz Španije i Žolt Satmari iz Mađarske. Posebnost ovogodišnjeg žirija je da su među članovima pobednik iz 1987. godine – Žoan Enrik Ljuna, i finalisti iz Srbije 1997. godine Klenkovski i Popović. Samo takmičenje počinje u 18 časova u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Klarinet, žiri Foto: Promo

Na svečanom otvaranju pozdravni govor održaće Ante Grgin, nakon čega će uslediti koncert na čijem će repertoaru biti Bah (Adađo iz Sonate br. 1 za solo violinu), Isai (Balada iz sonate za solo violinu br. 3, koju će izvesti Teofil Milenković pobednik prošlog takmičenja), Grgin (Varijacije br. 1 izvodi Veljko Klenkovski na klarinetu, dobitnik 3. nagrade 27. takmičenja; a Varijacije br. 2 Ognjen Popović, koji je ovenčan drugom nagradom na istom takmičenju; dok će Grginova „Dva komada“ izvesti klarinetista Stojan Krkuleski, pobednik 41. MTMO). Nastupaće i gudački orkestar Muzikon pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, a voditeljka programa je Aleksandra Paladin.

Klarinet, pobednici Foto: Promo

Od 1971. godine kada je osnovano, Međunarodno takmičenje Muzičke omladine održano je gotovo bez prekida 51 put. Na Takmičenju se, u pravilnim ciklusima, menjaju discipline, pa tako svaka generacija ima mogućnost da pokaže svoje izvođačke kvalitete.

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine član je, pored 120 najpoznatijih svetskih konkursa, Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja sa sedištem u Ženevi i Međunarodne federacije Muzičke omladine sa sedištem u Briselu.

Bonus video: Muzika nade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar