Filmski festival u Veneciji najavljen od 2. do, 12 septembra Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Glavni filmski kritičar američkog časopisa The Hollywood Reperter, izdvojio je neke od najintrigantnijih filmova koji će biti prvi put prikazani na ovogodišnjoj Mostri.

Dugogodišnji direktor festivala, Alberto Barbera, i njegov tim predstavili su zvezdanu postavu, uključujući i potencijalne kandidate za nagrade u sezoni. U trci za prestižnu nagradu Zlatni lav za najbolji film je 21 ostvarenje, ali tu su i filmske premijere koje ne treba propustiti.

Dejvid Runi, glavni filmski kritičar THR, pregledao je selekciju i izdvojio neka od najintrigantnijih ostvarenja koja će biti premijerno prikazana na 81. Filmskom festivalu u Veneciji.

The Brutalist

The Brutalist Foto: Promo

Brejdi Korbet se, u koautorstvu sa Monom Fastvold, treći put našao u ulozi reditelja. Njegov novi dugometražni film je drama o mađarskom jevrejskom arhitekti Laslu Totu, koji preživljava Holokaust i kreće 1947. sa suprugom u potragu za američkim snom. Težak život u siromaštvu menja unosan ugovor će promeniti njegovu budućnost. Igraju Ejdrijen Brodi, Felisiti Džons, Gaj Pirs i Džo Alvin.

Cloud

Cloud Foto: Promo

Kijoši Kurosava prvi put je privukao pažnju 1997. godine filmom „Lek“, halucinantnom detektivskom pričom prožetom strahom. Od tada je eksperimentisao sa različitim žanrovima, prelazeći iz psiholoških kriminalističkih trilera u priče o duhovima, promišljeni naučno-fantastični filmovi, istorijske misterije, eterična razmišljanja o zagrobnom životu, romansu i porodičnu dramu, uvek sa zagonetnim elementima. Njegovo najnovije ostvarenje koje će biti prikazano na Mostri fokusira se na mladog radnika u fabrici koji se bavi i prodajom robe preko interneta. Nakon što da otkaz, iznajmljuje kuću pored jezera izvan grada, gde niz uznemirujućih događaja prerasta u spiralu opasnu po život.

I’m Still Here

I’m Still Here Foto: Promo

Ovo je prvi igrani film Valtera Salesa nakon 2008. godine, snimljen u njegovom rodnom Brazilu. Reč je o adaptaciji knjige Marsela Rubensa Paive zasnovane na njegovoj autobiografiji. Radnja je smeštena u vreme vojne diktature 1971. godine i prati majku koja je primorana da se preobrazi u aktivistkinju nakon što je život njene porodice uništen slučajnim činom nasilja. Glavnu junakinju u mlađim godinama tumači Fernanda Tores, a kasnije lik igra njena majka Fernanda Montenegro.

Queer

Queer Foto: Promo

Luka Gvadanjino se vraća na Mostru sa filmom Queer. S obzirom na njegov talenat za drame, niko ne bi bio bolji izbor za ekranizaciju ikonoklastičkog dela transgresivne gej književnosti Vilijama S. Barouza. Gvadanjinova druga saradnja sa scenaristom Džastinom Kurickesom donosi Danijela Krejga, u ulozi o kojoj se već priča kao iznenađujućoj, kao Barouzovog alter ega, izgubljenog u Meksiko Sitiju krajem 1940-ih, gde se prepušta svojoj navici korišćenja heroina i upada u društvo američkih gej emigranata. Jedan od njih mu posebno privlači pažnju, bivši mladi vojnik iz bogate porodice, koga igra Dru Starkej, što pokreće opojnu romantičnu odiseju.

The Room Next Door

The Room Next Door Foto: Promo

Film Pedra Almodovara, španskog majstora očaravajuće melodrame i upečatljive estetike već se dugo najavljuje, posebno zato što je ovo prvi njegov dugometražni film na engleskom jeziku. Reč je o adaptaciji romana „Kroz šta prolaziš“ Sigrid Nunez. Džulijan Mur i Tilda Svinton glume spisateljice koje su u mladosti bile bliske dok su zajedno radile u časopisu. Ponovo se sreću, godinama nakon što su ih životi odveli u različitim pravcima, jedna je postala autorka autofikcije, dok je druga postala ratni izveštač. U glumačkoj ekipi su i Džon Torturo, Alesandro Nivola i Huan Dijego Boto.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić o novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar