Izveštaj za medije - Otvorena izložba “Nagrada Piranesi 2023” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2024
Foto: Aleksandar Gazibara

Izložba “Nagrada Piranesi 2023”, nastala u saradnji Piranskih dana arhitekture sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture, otvorena je u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Kustosi i organizatori izložbe su galerija DESSA, organizacioni odbor Piranskih dana arhitekture, Andrej Strehovec – nacionalni selektor Piranesija za Srbiju, u saradnji sa BINA timom.

Izveštaj za medije - Otvorena izložba “Nagrada Piranesi 2023” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2024
Foto: Aleksandar Gazibara

– Poštovanje prirodne i kulturne baštine se vidi kroz odličan projekat tvrđave Fetislam. Tu je i kriterijum razumevanja tradicionalnih, autohotonih arhitektonskih elemenata, što se vidi u odličnom projektu Vile Bigovo koji su izradile srpske kolege u Crnoj Gori. U srpskom izboru je i stambena zgrada Skew House – moderna arhitektura u Pančevu, pa jedna porodična kuća na Zlatiboru koja može da bude primer za izgradnju na toj planini pošto je smeštena u okvir prirode. Odličan rad je i Schneider Electric Hub u Novom Sadu, poslovna zgrada koja je u stvari renovacija jedne stare fabričke hale, gde je očuvana postojeća konstrukcija i unutar nje smešten savremen sadržaj. Svi ti radovi su prepoznati i šire i jako dobro su predstavili srpsku selekciju na ovom međunarodnom dešavanju prošle godine – osvrnuo se Andrej Strehovec na prošlogodišnju srpsku selekciju koja je predstavljena na Piranskim danima arhitekture.

Danica Jovović Prodanović je povodom izložbe istakla:

– Pri izboru radova nacionalni selektori vode računa o uklopljenosti u kontekst, inovativnom pristupu, odnosu prema prirodnoj i građenoj sredini, primeni materijala i novih tehnologija. Ova izložba pored realizovanih predstavlja i studentske radove, i tako na sveobuhvatan način daje presek tema, trendova i razmišljanja u oblasti savremene arhitekture.

Izveštaj za medije - Otvorena izložba “Nagrada Piranesi 2023” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture – BINA 2024
Foto: Aleksandar Gazibara

Govorili su i Robert Potokar, nacionalni selektor Piranesija za Sloveniju, i Slavica Stamatović Vučković, nacionalna selektorka Piranesija za Crnu Goru.

Na izložbi u Beogradu prikazano je preko pedeset radova, realizacija arhitekata koje je nominovalo 11 nacionalnih selektora iz jedanaest 11 evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine.

U ovoj petoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po četvrti put uključena je i srpska studentska selekcija. Selektori za studente su Bojana Pašajlić, Slobodan Jović, i Zoran Abadić.

Piranski dani arhitekture su međunarodni događaj sa jednom od najdužih tradicija na svetu i od 1983. godine održava se svake pretposlednje subote u novembru u primorskim gradovima Piran i Portorož u Sloveniji. Namera konferencije je evaluacija aktuelnih arhitektonskih trendova i prezentacija najinovativnijih ideja arhitektonske i prostorne produkcije na području Srednje Evrope. Konferencija PDA predstavlja i podstiče savremenu kvalitetnu kontekstualnu arhitekturu i kulturni diverzitet.

Izložba je otvorena do poslednjeg dana ovogodišnje BINE, 29. juna 2024. godine.

Bonus video: Novi dan: Arhitekta o prosirenju Beograda na vodi (12.04.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar