Foto:promo

Međunarodna izložba „Miniakt Vol.9“, otvara se u sredu, 6. decembra u 19 časova, u Umetničkoj galeriji “Stara kapetanija”, saopštili su organizatori.

Zajednička tema radova manjih formata rađenih u različitim tehnikama – akvarel, ulje, grafika, fotografija jeste motiv akta. Učestvuje 52 umetnika iz 18 zemalja sa četiri kontinenta – Evrope, Azije, Severne Amerike i Južne Amerike.

Vojnovic Mihajlo

Reč akt (lat.actus čin,pokret) u prvobitnom značenju, znači stav nagog ljudskog tela, koje služi kao model slikaru ili vajaru, zatim crtež ili studija izrađena po takvom modelu, i konačno svaki likovni prikaz nagog čoveka, navodi se u saopštenju.

Ova izložba ima jasan, dodaje se, ali dosta širok koncept u prikazima poetika autora u skladu sa njihovim likovnim senzibilitetima u odnosu na zadatu temu. Na izložbi pojedinačni, ređe grupno prikazani aktovi ženskog tela najčešće imaju početni impuls u predmetnoj datosti iz realnosti, ili su rađeni po sećanju, imaginaciji koji ponekad odgovaraju snu, viziji. Ekspresivne linije ili potezi smirenijeg ili vibrantnijeg karaktera bivaju transformisani u samosvojan i originalan rad autora.

Seeling Tan

Organizatori izložbe su Udruženje umetnika i ljubitelja umetnosti „Široka staza“, čiji je osnivač Boško Đuričković. Kustoskinja izložbe je Branka Milutinović.

– Predstavljeni umetnici su izraziti individualisti u likovnim opservacijama. Kroz sliku, kao u središtu svog mikrokosmosa, označavaju introspektivnu predstavu sopstva i likovni eksperiment – osoben estetski događaj u procesu stvaranja. Radovi podstiču pitanja skrivanja, odnosno otkrivanja intimnog u odnosu na svačije/javno. Vizuelni narativi pokazuju težnju ka novom i drugačijem, iskrenom. Prisutne su takođe reminiscencije, aproprijacije i sinteze od prethodnog umetničkog nasleđa u odnosu na viđeno. Autori vođeni unutrašnjim osećajem, ispunjavaju prosotore slike emocijama: od radosti, melanholije, začuđenosti, zbunjenosti, topline, teskobe do ljubavi – Branka Milutinović, istoričar umetnosti.

Foto:promo

Izložba traje do 10. decembra 2023. godine.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar