Ljubini Šopalovići u premijernoj izvedbi užičkog pozorišta Foto:Tijana Jevtić

Ko bi bolje predstavio Užičko pozorište, u godini kada je ovaj grad Prestonica kulture Srbije, od njegovog Ljubomira Simovića, kaže za Nova.rs Milan Nešković, reditelj kultne predstave "Putujuće pozorište Šopalović" koja će večeras premijerno biti odigrana na Svetski dan pozorišta na sceni ovog teatra.

Reč je o dramskom komadu koji je od svoje prve izvedbe na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 1985. u režiji Dejana Mijača, postao pozorišni klasik koji je preveden na više jezika i izvodi se na scenama širom sveta.

Milan Neskovic reditelj intervju
Milan Nešković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Ogromna je odgovornost raditi Simovića bilo gde, a naročito ovde u Užicu, budući da je on ovekovečio Užice koje će ostati zauvek zapamćeno u dramskoj literaturi kao grad bez koga ova priča ne bi mogla da se dogodi. Mislim da su ovaj komad i ovaj grad, što bi rekao lik Dropca u predstavi, „kao vjenčani i pred ljudima i pred ikonama“. Tako su „Šopalovići“ neodvojivi od Užica, mentaliteta, jezika užičkog i melodije od koje je on i satkao ovaj tekst. Nadam se da smo bar zagrebali sve te slojeve drame, a siguran sam i da ih nismo baš sve prokljuvili do kraja – priča Nešković.

Pečat najnovije režije „Šopalovića“ je, kako kaže, dinamička struktura i adaptacija komada posmatrano iz perspektive jednog lika jer stvarna dešavanja nekog događaja nisu uvek podudarena sa sećanjima na njega. Dodaje i da je osnovni problem ovog komada, kako ga je Simović postavio, sukob realnosti i pozorišnog realizma – što su dve različite stvari.

– Život na ulici i na sceni nije isti, realnost je naš život, a realizam naš stil. Predstava je ono što se dešava sada ovde i pred nama – naglasio je reditelj.

Pored Milana Neškoviće koji potpisuje režiju, iza dramaturgije komada stoji Jelena Mijović, a scenografije Marija Kalabić. Kostimografkinja je Biljana Grgur, kompozitor Ignjat Milićević, lektorka dr Dijana Marojević. Za dizajn zvuka zadužen je Nikola Pejović a svetla Aleksandar Rosić.

Ljubini Šopalovići u premijernoj izvedbi užičkog pozorišta Foto:Tijana Jevtić

U predstavi igraju: Goran Šmakić, Nikola Penezić, Igor Borojević, Hadži Nemanja Jovanović, Ivana Pavićević, Tijana Karaičić Radojičić, Ema Muratović, Dragana Vranjanac, Slobodan Ljubičić, Vanja Kovačević, Andrijana Simović i Dejan Maksimović.

Bonus video: Poznato kada će se pozorište „Boško Buha“ konačno vratiti u svoju zgradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar